Annonce:
Annonce:

Prischok hos tandlægen: Tina vender danske tandlæger ryggen

Tina Jørgensen skal til tandlægen grundet begyndende paradentose, men har valgt de danske tandlæger fra for at få råd

Den stigende inflation gør det svært for mange at finde pengene til et tandlægebesøg. Arkivfoto: Kim Agersten, Ritzau Scanpix
Den stigende inflation gør det svært for mange at finde pengene til et tandlægebesøg. Arkivfoto: Kim Agersten, Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Flere danskere dropper tandlægebesøget for at spare penge i en tid med stigende inflation.

Det er ikke en mulighed for Tina Jørgensen, og derfor tager hun gladeligt turen til Tyskland for at spare penge.

- Priserne er steget sindssygt meget de seneste mange år. Jeg har begyndende paradentose (tandkødsbetændelse, der spreder sig, red.), så jeg skal gå til tandlægen tre til fire gange om året for at passe på mine tænder, forklarer hun til Ekstra Bladet.

Turen til Tyskland tager godt nok halvanden time, men det er stadig langt billigere at tage derned end et tandlægebesøg i Danmark, og så kan hun ovenikøbet få tilskud til regningen gennem sin sygeforsikring.

Frustration
Spareøvelsen kommer dog ikke af, at det blot er billigere at få ordnet tænder i nabolandet, men også af en frustration over de danske tandlæger.

Annonce:

- Jeg er flyttet nogle gange, og hvert sted har jeg fået forskellige vurderinger af mine tænder, men også helt forskellige bud på priser.

Af eksempler vurderede en dansk tandlæge, at hun skulle have en krone på en flækket tand. Den ville koste over 5000 kroner.

- Den giver mig ingen skavanker, så hvorfor skal den laves, når den ikke fejler noget? Ja, den dag, den gør ondt, må de gerne hive den ud, tænker jeg, men jeg skal ikke have en krone til den pris.

Artiklen fortsætter under afstemningen ...

Afstemning

For autoritetstro
Tina Jørgensen har også forsøgt sig med et åbningstilbud til 250 kroner hos en tandlæge, hvor hun efterfølgende fik at vide, at det ville koste hende 4500 kroner at få et eftersyn og en tandrensning.

- Jeg skrev tilbage, at de godt kunne glemme det. Herefter fandt jeg en tandlæge i Tyskland.

Annonce:

- Jeg ved godt, at det er en forretning, de har en uddannelse, og det er deres service, men der skal stadig være en tillid. Man kan være for autoritetstro i stedet for at spørge sig selv: 'Kan det nu være rigtigt?'

Hos sin dansktalende tandlæge i Tyskland gav Tina Jørgensen 800 kroner ved sit seneste besøg.

Efterfølgende fik hun 279 kroner i tilskud fra sin sygeforsikring. Samme omgang ville have kostet hende omkring 1300 til 1400 kroner i Danmark, fortæller hun.

- For mig koster det halvanden times kørsel oveni, og jeg er klar over, at der selvfølgelig er forskel på at bo i Nordjylland eller sydpå.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Svingende priser:

Tina Jørgensen kritiserer bl.a. de danske tandlæger for en uigennemskuelig prissætning.

I Danmark er det fra politisk hånd besluttet, at der gives tilskud til nogle bestemte ydelser inden for tandplejeområdet. Det gælder f.eks. tandrensning. Denne pris vil være ens, uanset hvilken tandlæge du besøger i landet.

Dog er der fri konkurrence på andre ydelser på området, som betyder, at tandlægeklinikkerne selv bestemmer prisen.

- Danske politikere ønsker, at der skal være priskonkurrence på nogle af priserne. Ligesom vi kender det fra andre brancher. Der kan være flere parametre, som har betydning. Det kan være, at tandlægen har en specialuddannelse eller har investeret i særligt udstyr, forklarer Søren Bach-Petersen, der er tandlæge og formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen, til Ekstra Bladet.

Priserne på de frie ydelser kan man se på sundhed.dk. De kan dog variere, da der kan komme nogle ekstra ydelser - som bedøvelser eller røngtenbilleder - oveni. Derfor står der heller ikke en fast pris på sundhed.dk, oplyser formanden.

Tillid betyder alt
Det lader til, at Tina Jørgensen har gjort det helt rigtige i at finde frem til en tandlæge, hun har tillid til.

Annonce:

- Undersøgelser viser, at det vigtigste for patienter er tillid og personlige anbefalinger, når de vælger tandlæge. Det er ikke som at købe en vaskemaskine, men en sundhedsydelse, der sikrer et sundt helbred og sunde tænder. Derfor er det ikke nødvendigvis prisen, der er det vigtigste, lyder det fra Søren Bach-Petersen, der er tandlæge og formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen.

Desuden tilføjer han, at det bliver billigere i længden, hvis man bliver undersøgt jævnligt, men også for at opdage kroniske sygdomme i tide, som kan kobles til en nedadgående tandsundhed.

- Kan du forstå, hvis nogen synes, det er for dyrt at gå til tandlægen?

- Det er en politisk prioritering, at patienterne betaler 85 procent af regningen, fordi det offentlige tilskud er faldet. Vi arbejder for, at det offentlige tilskud til tandbehandling skal øges. Det er meget tydeligt, at den høje egenbetaling skaber stor ulighed.

Læs mere her:

Sådan forhandler du pris med din tandlæge

Sådan sparer du på regningen hos tandlægen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: