Prisen på strøm tordner i vejret under solformørkelse

Når Danmark fredag formiddag bliver ramt af solformørkelse, sker der en voldsom stigning i prisen på strøm.

Mens mange danskere står med blikket rettet mod himlen, vil også elpriserne i en kort periode stryge voldsomt i vejret under solformørkelsen fredag formiddag.

I tidsintervallet fra klokken 10 til 11, hvor solformørkelsen står på, vil el-prisen fredag stige til mere end 35 øre/kwh. Normalt ligger prisen på lidt omkring 20 øre/kwh.

Det oplyser Dansk Energi i en pressemeddelelse

- Vi kan allerede nu aflæse solformørkelsen i elpriserne, for de stiger markant, når månen går for solen fredag, siger Peter Meibom, der er analysechef i Dansk Energi.

Derfor kan der altså være god grund til at slukke fjernsynet, inden du går ud for at nyde det smukke og sjældne syn af en særdeles omfattende solformørkelse.

Årsagen til den eksplosive og kortvarige prisstigning er, at månen kommer til at skygge for solen, der normalt bidrager til at producere en stor del af den strøm, som danskerne bruger via solenergi.

Især i Tyskland fylder solceller en stor del af markedet.

- Det danske og tyske marked hænger tæt sammen, så vi mærker prompte effekten på den danske elpris. Der er ingen tvivl om, at det er månen, som svinger taktstokken over elmarkedet i en times tid fredag formiddag, siger Peter Meibom.

Grunden til, at man allerede nu kan forudsige de voldsomme ændringer i fredagens el-priser er, at man på el-markedet fastsætter priserne en dag i forvejen, oplyser Dansk Energi.

Solformørkelsen kommer til at udfolde sig fredag i tidsrummet fra 9.40 til 11.58.

3 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere