Annonce:
Annonce:

Priserne hos tandlægen eksploderer

Det kræver et stort indhug i opsparingen at gå til tandlægen, viser tal fra Danmarks Statistik

Gennem de seneste 20 år er priserne hos tandlægerne i Danmark stukket af. Arkivfoto: Colourbox
Gennem de seneste 20 år er priserne hos tandlægerne i Danmark stukket af. Arkivfoto: Colourbox
Annonce:
Følg Samfund

Har du fravalgt tandlægebesøget, fordi det er for dyrt? Så skriv til journalisten her.

Det kræver overskud i økonomien at sætte sig i tandlægestolen, og det er ikke uden grund.

For gennem de seneste 20 år er priserne for tandbehandlinger i Danmark steget med 73,7 procent, oplyser Danmarks Statistik til Ekstra Bladet.

Det drejer sig om perioden december 2002 til december 2022. I samme periode er priserne generelt i Danmark steget med 44 procent.

Læs også: Tandlæge viser lønseddel: Villig til at gå ned i løn for bedre priser

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Priser hos tandlægen:

I Danmark er det fra politisk hånd besluttet, at der gives tilskud til nogle bestemte ydelser inden for tandplejeområdet. Det gælder f.eks. tandrensning. Denne pris vil være ens, uanset hvilken tandlæge du besøger i landet.

Dog er der fri konkurrence på andre ydelser på området, som betyder, at tandlægeklinikkerne selv bestemmer prisen.

- Danske politikere ønsker, at der skal være priskonkurrence på nogle af ydelserne, ligesom vi kender det fra andre brancher. Der kan være flere parametre, som har betydning. Det kan være, at tandlægen har en specialuddannelse eller har investeret i særligt udstyr, forklarer Søren Bach-Petersen, der er tandlæge og formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen, til Ekstra Bladet.

Priserne på de frie ydelser kan man se på sundhed.dk. De kan dog variere, da der kan komme nogle ekstra ydelser - som bedøvelser eller røntgenbilleder - oveni. Derfor står der heller ikke en fast pris på sundhed.dk, oplyser formanden.

En løsning
Robin Kalali, som er tandlæge bosat i Nordjylland, kan dog sagtens se en løsning på problemet, der vil gøre, at priserne ikke bliver ved med at stige i det uendelige.

Annonce:

Han mener nemlig, at de fleste tandlæger sagtens kan klare at gå ned i løn. Selv havde han en gennemsnitsløn på 94.372 kroner om måneden før bidrag, fradrag og skat fra januar til juni 2022. I perioden arbejdede han 32 timer om ugen.

- Det bliver ikke let at løse problemet, men den letteste måde kan være en delvis kopi af den tyske model, således at staten bestemmer priserne på de frie ydelser (priser uden for overenskomsten, red.). Vi er i forvejen et land, hvor vi betaler en høj skat, siger Robin Kalali, der ønsker et prisloft på eksempelvis plastfyldninger, rodbehandlinger og operationer af tænder.

- Politikerne kan gøre noget, hvis de vil. Tandlægerne vil jo aldrig brokke sig over, at de tjener for meget. Det vil i hvert fald være et fåtal.

Skal der være et prisloft på tandbehandlinger?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: