Private sms-beskeder delt ved en fejl

Politiet har uberettiget fået adgang til tilfældige danskeres sms-korrespondancer via datatræk fra et teleselskab

Dybt fortrolige oplysninger som sms-indhold fra intetanende danskere er stik imod reglerne blevet udleveret fra et teleselskab til politiet.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Oplysningerne er blevet udleveret, i forbindelse med at politiet har indhentet signaleringsdata, der blandt andet kan bruges til at søge efter vidner under en efterforskning.

Sket to gange
Et telefonnotat fra Rigspolitiet, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, viser, at udleveringen af oplysningerne minimum er sket to gange.

Ifølge notatet rettede Rigspolitiet 27. marts henvendelse til teleselskabet om problemet, men to måneder senere – 28. maj, hvor notatet er dateret – fremgår det, at 'problemstillingen fortsat opstår i visse sager'.

Teleselskabet er anonymiseret i materialet, og Rigspolitiet vil ikke oplyse navnet på selskabet, men Jakob Willer, der er direktør i teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, er bekendt med det og siger, at der er tale om en alvorlig fejl, som ikke burde ske.

Alvorlig sag
Teleanalytiker Torben Rune kalder sagen alvorlig.

- Det er uskyldige mennesker, hvor politiet lige pludselig får indsigt i deres fulde kommunikation. Ikke bare, hvilke numre der er ringet til og modtaget opkald fra, men også alt, hvad der har været af sms-kommunikation, siger han til Jyllands-Posten.

På Christiansborg vækker sagen bekymring, ikke mindst i lyset af teledatasagen om politiets brug af fejlagtige og mangelfulde masteoplysninger.

Rigspolitiet har ikke overblik over antallet af sms-beskeder, som det uberettiget har fået adgang til, men oplyser, at problemet er blevet løst.

74 kommentarer
Vis kommentarer