Privathospital undgik fødevarekontrol i 10 år

Kildehøj Privathospital har eksisteret i ti år og taget patienter med spiseforstyrrelser fra det offentlige i de sidste fem. Men hospitalet havde ikke registreret sig hos Fødevarestyrelsen. Derfor havde man indtil for nylig aldrig haft kontrol af Fødevarestyrelsen

Privathospitalet Kildehøj i Nivå undgik i 10 år fødevarekontrollen, fordi man ikke havde registreret sit køkken hos Fødevarestyrelsen. (Foto: Jan Unger.)
Privathospitalet Kildehøj i Nivå undgik i 10 år fødevarekontrollen, fordi man ikke havde registreret sit køkken hos Fødevarestyrelsen. (Foto: Jan Unger.)

Privathospitalet Kildehøj - Danmarks eneste privathospital, som er godkendt af både Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner til behandling af komplicerede spiseforstyrrelser -- har i hele sin ti årige eksistens undgået fødevarekontrol fra myndighederne.

Det skyldes, at hospitalet ikke registrerede sig selv hos Fødevarestyrelsen, da det startede op i 2005. Det kræver loven ellers, før man må påbegynde fødevarevirksomhed.

Hospitalet har blandt andet lavet morgenmad og frokost til indlagte patienter. Men på grund af den manglende registrering havde Fødevarestyrelsen indtil for nylig aldrig foretaget kontrol på hospitalet.

Det står der i Fødevarestyrelsens seneste smiley-rapport, som er baseret på et kontrolbesøg på hospitalet i Nivå nord for København den 28. maj.

Kontrollen foretages for at sikre sig, at hospitalet overholder regler om hygiejne og opbevaring og håndtering af fødevarer, så man ikke spreder bakterier, der kan gøre folk syge.

- Der har været en aktivitet i ti år, uden at de har været registreret, bekræfter Martin Birch Hansen, sektionsleder ved Fødevareenheden i København, i et interview med Ekstra Bladet. 

Danske Regioner opdagede heller ikke den manglende registrering hos Fødevarestyrelsen, da regionerne i 2009 godkendte Kildehøj Privathospital til også at tage patienter fra det offentlige, når ventetiden for patienter med spiseforstyrrelser ellers blev for lang. Danske Regioner har nu udbedt sig en forklaring fra Kildehøj.

Kontrol skal sikre fødevaresikkerhed
Martin Birch Hansen siger, at det er Fødevarestyrelsens opfattelse, at Kildehøj handlede i god tro.

Men det kan have alvorlige konsekvenser, hvis man ikke overholder reglerne for god køkkenhygiejne, for eksempel  i forbindelse med nedkøling eller opvarmning.

Hvis køleskabet er for varmt, kan sygdomsfremkaldende bakterier formere sig. På den anden side bliver nogle bakterier, som for eksempel literia, først slået ihjel, når maden varmes op på 75 grader, forklarer Martin Birch Hansen.

Kildehøj fik flere indskærpelser
Under besøget på Kildehøj, som blev foretaget 28. maj efter tip fra en forbruger, fik hospitalet flere indskærpelser.

Det var blandt andet for hygiejne i forbindelse med håndtering af fødevarer. Hospitalet fik besked på at dokumentere, at varer er opvarmet og nedkølet ordentligt. Herudover skulle hospitalet installere en tredje håndvask og sørge for at foretage regelmæssige risikoanalyser. De sidste to ting har hospitalet siden bragt i orden.

Hospitalet er også blevet registreret hos Fødevarestyrelsen og skal gennemgå et nyt kontrolbesøg om et par måneder. Kildehøj står ikke til nogen bøde, men skal selv betale de 1300 til 1500 kroner, som kontrollen sandsynligvis vil komme til at koste, siger Martin Birch Hansen. Der kommer dog ikke en decideret bøde eller et påbud.

Hospital: Vi har aldrig haft hygiejneproblemer
Kildehøjs administrationschef, Steen Andersen, siger, at hospitalet kontaktede Fødevarestyrelsen ved opstarten i 2005 for at sikre sig, at man opfyldte alle regler og forpligtelser.

- I den proces kontaktede vi naturligvis også Fødevarestyrelsen og blev informeret om, at vi ikke skulle registreres, fordi vi konceptmæssigt ikke faldt ind under betingelserne, skriver han i en mail til Ekstra Bladet.

Dengang arbejdede hospitalet kun med en mindre gruppe patienter i en lukket kreds. Derfor troede man ikke, det var nødvendigt at registrere sig hos Fødevarestyrelsen, forklarer han.

- Dermed ikke sagt, at vi ikke altid skulle have og har haft løbende kontinuerlig egenkontrol og arbejdsrutiner, der har sikret en høj grad af hygiejne og fødevaresikkerhed, både hvad angår håndtering, tilberedning og opbevaring, tilføjer han.

Virksomheder skal også have autorisation fra Fødevarestyrelsen, hvis der er væsentlige ændringer i virksomheden. Det skete der fra 1. februar 2015, hvor Kildehøj pludselig fik stor patienttilgang fra det offentlige.

- Her burde vi have henvendt os til Fødevarestyrelsen for at tjekke, om de informationer, vi fik i 2005, stadig var gældende. Det gjorde vi beklageligvis ikke, skriver Steen Andersen.

Godkendt til offentlige patienter uden registrering hos Fødevarestyrelsen
Danske Regioner opdagede heller ikke den manglende registrering hos Fødevarestyrelsen, da regionerne i 2009 godkendte Kildehøj Privathospital til at tage patienter fra det offentlige.

Ekstra Bladet spurgte Danske Regioner, hvordan hospitalet kunne opnå godkendelse uden at have været registeret hos Fødevarestyrelsen.

- Regionerne inspicerer ikke private leverandørers køkkener, da leverandørerne – også Kildehøj – skriver under på at leve op til gældende lovgivning. Det vil naturligvis også sige at være registreret hos Fødevarestyrelsen. Regionerne forventer selvsagt, at leverandørerne selvfølgelig lever op til lovgivningen, når de skriver under, oplyser Danske Regioner i en mail til Ekstra Bladet.

Nu vil Danske Regioner udbede sig en forklaring fra Kildehøj og bede Regionernes Kvalitetsorganisation om at sikre sig, andre privathospitaler har de nødvendige tilladelser og registreringer, skriver Danske Regioner i en mail til Ekstra Bladet.

- På baggrund af Ekstra Bladets henvendelse vil Danske Regioner henvende sig til den private leverandør og bede om en forklaring i løbet af 5 hverdage. Danske Regioner vil samtidig bede Regionernes Kvalitetsorganisation om at foretage en undersøgelse af registeringen hos Fødevarestyrelsen for øvrige relevante private leverandører, skriver Danske Regioner.

Undskylder 'utilsigtede hændelser'
Siden Ekstra Bladets henvendelser har Kildehøj publiceret en undskyldning i en meddelelse på hospitalets hjemmeside med overskriften 'Utilsigtede hændelser.'

'Kildehøj havde beklageligvis ikke dobbelttjekket de fra Fødevarestyrelsen modtagne informationer med tilsynsførende personer. Fremover vil vi være skarpere med at dobbelttjekke alt og få skriftlige udtalelser om muligt,' står der i meddelelsen. 

Kildehøj fremhæver i opslaget, at hospitalet aldrig har haft hygiejneproblemer eller infektioner.

'Kildehøj har haft besøg af Fødevarestyrelsen, som har påpeget, at vi bør opsætte en 3. vask og kunne dokumentere risikoanalyse, selvom der aldrig har været hygiejneproblemer eller infektioner,' står der i opslaget.

'Der har altid været fokus på patientsikkerhed og forsvarlig hygiejne. Kildehøj har køkkenpersonale med hygiejnebevis, selv om dette ikke kræves. Konsekvensen af Fødevarestyrelsens anmærkning: Er straks taget til efterretning og udbedret, så vi i stedet for en lille smiley kan få en stor smiley,' står der på hjemmesiden.

22 kommentarer
Vis kommentarer