Professor: Danmark nødt til at lovgive mod social dumping

Truslen fra social dumping mod det danske arbejdsmarked vil kun vokse yderligere i årene fremover, advarer professor

Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling

Antallet af østarbejdere i Danmark slår ny rekord, og truslen fra social dumping mod det danske arbejdsmarked vil kun vokse yderligere i årene fremover. Danske lønmodtagere risikerer at blive udkonkurreret af billigere arbejdskraft fra Østeuropa, og derfor kan Danmark blive nødt til at ophæve overenskomster til lov på områder, der er truet af social dumping.

Det mener professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Ugebrevet A4 på baggrund af en ny rapport fra tænketanken Cevea.

- Vi kommer ikke af med social dumping, hvis der ikke rustes op både politisk og fagligt, siger han.

I 2015 var der knap 106.000 østarbejdere i Danmark. I løbet af 2016 steg tallet til 119.000 ifølge tal Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

I rapporten ’Nordiske tiltag mod social dumping’ analyserer tænketanken de indsatser, som de nordiske lande gør for at beskytte løn- og arbejdsvilkår på de velordnede nordiske arbejdsmarkeder mod det stigende antal østarbejdere, som villige til at arbejde langt billigere og uden socialt sikkerhedsnet.

'Alle kneb gælder'
I Norge, Finland og Island har man brugt lovgivning i indsatsen mod social dumping i form af ’almengørelse' af overenskomster på områder, hvor overenskomstdækningen er svag, og der ellers er risiko for social dumping. Når man almengør en overenskomst, går politikere ind og ophæver hele eller dele af overenskomsten til lov, så den gælder for alle lønmodtagere i branchen.

Om det også er vejen frem herhjemme, vil CEVEA-direktøren ikke tage stilling til. Men vi kan komme i en situation, hvor alle kneb gælder, understreger Kristian Weise.

- Du kan lave tiltag mod social dumping, der mindsker sandsynligheden for social dumping, men indtil videre er der ikke nogen af de tiltag, der for alvor er lykkedes med at udrydde det, siger han.

Henning Jørgensen mener, at Danmark allerede har nået et smertepunkt, og at politikerne nu må på banen og ophøje overenskomster til at være alment gældende på områder, hvor der er grov underbetaling og brud på grundlæggende lønmodtagerrettigheder.

- Den danske model er jo ikke stærk nok, for social dumping er med til at undergrave den. For at sige det præcist, har den faglige indsats mod social dumping været en fiasko, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Næstformand Arne Grevsen i LO er helt uenig i, at Folketinget på den måde skal blande sig i arbejdsmarkedet.

- Efter østudvidelsen har vi ved hver overenskomst prøvet at løfte indsatsen, og der bliver hver gang aftalt tiltag, som har begrænset social dumping. Det hører jo med, at der ikke er nogen grænser for arbejdsgiveres opfindsomhed, og at der hele tiden er behov for nye tiltag. Så der er stadig problemer, vi er ikke færdige og det bliver vi heller ikke. Det er ligesom med skattelovgivningen, hvor der hele tiden bliver fundet huller, siger han til Ugebrevet A4.

91 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere