Professor: Det skal du vide om børnevaccinen

Mange forældre har eller skal til at tage stilling, om deres børn mellem 5-11 år skal vaccineres mod covid-19, og det kan være en svær beslutning, forklarer professor

Professor fortæller om argumenterne for og imod at vaccinere 5-11-årige mod coronavirus. Foto: Clodagh Kilcoyne/Ritzau Scanpix
Professor fortæller om argumenterne for og imod at vaccinere 5-11-årige mod coronavirus. Foto: Clodagh Kilcoyne/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Rigtig mange familier har eller skal tage stilling til, om deres børn skal vaccineres mod covid-19.

Og det kan godt være en svær beslutning, for det er slet ikke så lige til, lyder det fra professor fra Syddansk Universitet Anton Pottegård, der forsker i brugen af lægemidler.

- Om man skal vaccinere sit barn eller ej er et valg mellem små risici, men debatten risikerer at blive talt op, så man til sidst tror, at det er virkelig farligt, uanset hvad man vælger, siger han.

Han frygter, at debatten ender med, at forældre til cirka de 430.000 børn vil stå fuldkommen tabt i midten, uden nogen chance for at manøvrere i det.

Ikke sort/hvidt
For det er ikke så sort og hvidt, lyder det fra Anton Pottegård.

Ifølge professoren var valget nemt, da man skulle vaccinere de ældste, men nu er det ikke så åbenlyst, blandt andet fordi børn ikke bliver så syge af covid-19, og fordi en af argumenterne for at vaccinere er ud fra en tanke om, at man passer på resten af samfundet og altså ikke nødvendigvis alene ser på barnets egen situation.

- Og her kan jeg altså godt forstå, at man som forældre lige spidser ører og tænker: 'Hvad er det lige, der foregår her?', siger han.

Fordele og ulemper
Når det kommer til vaccination af børn mellem 5-11 år, er der en række argumenter for og i mod, fortæller Anton Pottegård.

- Man skal starte med at acceptere, at det faktisk er et svært valg, siger han.

- En anden ting, der er vigtigt, er, at man skal passe på med at gå på Facebook og få en fornemmelse for, hvordan den her debat står til. Det er altså et forholdsvis roligt valg, og man skal ikke lade sig hidse op af dem, der taler meget kraftigt for det ene eller andet valg. Der overdrives og tegnes hårde streger på begge sider, lyder opfordringen.

Skal mit barn vaccineres? Professor om fordele og ulemper

Argumenter for vaccination

1. Forebyggelse af smitte
En af de primære argumenter for, at man skal lade sit barn blive vaccineret mod corona, er, at det vil nedbringe smitten, lyder det fra Anton Pottegård.

For på nuværende tidspunkt er der rigtig meget smitte blandt 5-11-årige.

- Det er forventeligt, at man kan nedbringe den her hidsige smitte, der er blandt de 5-11 årige, ved at nogle af børnene bliver vaccineret, siger han.

2. MIS-C
Ifølge professoren er et andet hovedargument for at vaccinere, at man forebygger, at børn udvikler MIS-C, som står for 'multisystem inflammatory syndrom in children'

- Det er en tilstand som børn kan få, hvis de får corona, der påvirker flere organer i kroppen og kræver indlæggelse på et hospital og ofte intensiv behandling.

- Der er et dansk studie, der siger, at det rammer cirka én ud af 4000, siger Anton Pottegård.

3. Samfundseffekt
Ud over forebyggelse af smitte og at børn udvikler MIS-C, så peger Anton Pottegård også på andre argumenter for vaccination.

- Børnenes hverdag må forventes at blive bedre, fordi børnene blandt andet bidrager helt vildt til de incidenstal, som lige nu afgør, hvor meget af børnenes hverdag der laves om. Så mindre smitte giver en mere normal hverdag.

- Og selvom det måske ikke er en så stor ting, så er der også de børn, som er bekymret over at smitte kammerater, forældre eller bedsteforældre. Ikke at man skal behandle alene på grund af en bekymring, men jeg synes, at det må tælle med, at nogen børn så og sige kan have gavn af vaccinen på deres generelle oplevelse på at være med i en pandemi, fortæller Anton Pottegård.

Argumenter imod vaccination

1. Almindelige bivirkninger ved vaccinen
Et af argumenterne mod at vaccinere er, at der vil være bivirkninger, lyder det fra Anton Pottegård.

- Det bliver tit til en diskussion om betændelse i hjertemusklen, men jeg synes også, det er fint at tage med, at 75 procent får ondt i armen ved begge stik, og at cirka halvdelen af børn bliver sløje efter andet stik, som mange voksne også kan huske, siger han.

- Det er ikke fordi, at børn bliver virkelig syge over en bred kam, men det skal med i overvejelsen.

2. Betændelse i hjertemusklen (myocarditis)
Ved de mere sjældne bivirkninger er der betændelse i hjertemusklen - også kaldet myocarditis. Ifølge professoren ser det kun ud til at ramme cirka én ud af 10.000 drenge, der får vaccinen.

- Det er bestemt ikke en venlig sygdom, men det ser heldigvis ud til, at dem, der får myocarditis af vaccinen, er nogle ret milde tilfælde, siger Anton Pottegård.

3. Akut covid-sygdom er ikke farligt for børn
Så er der selvfølgelig også argumentet, at covid ikke er farligt for børn, lyder det fra professoren.

- Nogle bliver syge, men de fleste gør ikke. Og det er et rimeligt argument imod, for vi vaccinerer jo ikke kun for at forebygge sygdom, for det er jo ikke en sygdom, som de fleste børn må forvente at blive særligt syge af, siger han.

- Har man derimod et barn, der kan forventes at blive syg af corona, det kan være et barn med svær astma eller en lunge- eller hjertesygdom, så ville jeg ikke tøve med at vaccinere med det samme.
 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?