Professor: Det sker der hvis coronaepidemien bryder ud i Danmark

Professor Kåre Mølbak giver sit bud på, hvordan Danmark vil håndtere et større udbrud af coronavirus

Afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut svarer her på læsernes spørgsmål omkring virussen

Det begyndte på et marked i Kina. Men siden da er coronaepidemien brudt ud i fuldt flor - også i Europa, hvor hundredvis nu er ramt især i Italien, og i Spanien er omkring 1000 mennesker pt. i karantæne.

Foreløbigt har vi været forskånet i Danmark. Men det hvis udviklingen fortsætter, er det dog bare et spørgsmål om tid, før vi får det første tilfælde i Danmark.

Det vurderer Kåre Mølbak, professor og faglig direktør ved Statens Serum Institut.

- Det er svært at forestille sig, at vi ikke får cases i Danmark. Det er et spørgsmål om tid, lyder vurderingen fra Kåre Mølbak, der fortsætter:

- Men vi er bedre rustet til at håndtere det, end i Italien, hvor det ser ud til, at de har opdaget udbruddet for sent. Det giver sig så udslag i, at det virker så voldsomt, som vi har set de seneste dage.

FAKTA: Corona begynder med forkølelsessymptomer

Symptomerne på coronasmitte:

* Man kan være smittet uden at få symptomer. Hos de fleste begynder sygdommen med forkølelsessymptomer som snue med næseflåd, nysen og ondt i halsen, eventuelt ledsaget af lettere sygdomsfornemmelse og let feber.

* Oftest følges denne tilstand i løbet af et par dage af tilstoppet næse og hoste.

* I sjældne tilfælde kan coronavirus være årsag til luftvejsinfektioner som falsk strubehoste, bronkitis og lungebetændelse.

* Alvorlig sygdom ses især hos ældre og svækkede personer.

* Smitte overføres ved nys eller host eller indirekte kontakt i form af sekret fra hænder.

* Der er ingen behandling for infektion med coronavirus. Patienter kan hjælpes med medicinsk behandling for at lindre symptomer.

* Der er endnu ingen tilgængelig coronavaccine.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

- Det virker utrolig smitsomt?

- Ja, det er meget voldsomt, og virussen er særdeles smitsom, fordi vi overhovedet ingen modstandsdygtighed har i befolkningen.

Som følge af udviklingen har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke bedt de fem danske regioner om at skaffe plads til 100 potentielle patienter hver især, og derfor er både Antvorskov Kaserne i Slagelse og Høvelte Kaserne i Birkerød beredt til at modtage smittede personer.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug
 

Og ud over det er Vordingborg Kaserne og Flådestation Korsør i spil og kan blive brugt til at inddæmme virussen, hvis det skulle komme til Danmark, skriver Ritzau.

- Hvis uheldet er ude, og et krydstogtskib anløber København med en eller flere smittede, er vi klar til at isolere folk på enten Antvorskov eller Høvelte Kaserne, siger Magnus Heunicke til Sjællandske.

Risiko ved lejre
- Men hvad sker der, hvis vi får et egentligt udbrud i dansk bud i stil med det italienske?

- Det kommer an på, hvor syge patienterne er. Hvis ikke de er særlig syge, vil man ikke indlægge dem, men i stedet isolere dem hjemme, fortæller Kåre Mølbak, der afviser, at det skulle være mere usikkert at isolere danskerne hjemme frem for på hospitalet.

Samfund Flere danskere i coronakarantæne på Tenerife

- Man kan godt stole på, at folk er de bedste til at passe på sig selv. Og derudover er det også den ulempe ved eksempelvis at flytte folk til lejre, at man løber en risiko ved at blande patienter sammen. De kan smitte hinanden endnu mere, og det kan skabe en farlig situation, som man så på krydstogtskibet i Japan.

- Hvis vi har at gøre med mere syge patienter, der kræver behandling på sygehuse, har vi 90 pladser på isolationsstuer med undertryk, hvilket hører til blandt de bedste beredskaber i Europa.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug
 

- Og derudover har vi mulighed for at skabe flere isolationsstuer - dog uden den avancerede mulighed for at skabe undertryk.

Lukkede byer?
- Kommer vi til at se scenarier som i Italien og Kina, hvor hele byer bliver lukket ned?

- Nej, det kommer vi ikke til at gøre. Det giver ikke mening at gøre i Danmark, for hvis vi konstaterer, at en eller flere personer f.eks. er smittede i Næstved, vil de allerede have været i Slagelse, Faxe og Præstø. Så det vil være spildte kræfter, lyder argumentet fra Kåre Mølbak.

- I stedet handler det om at bruge energien på at identificere de smittede så hurtigt som muligt og isolere dem, så de ikke kan bære smitten videre.

- Men vi kan sagtens se situationer, hvor arrangementer bliver aflyst, da man ikke vil løbe risikoen ved at mange mennesker er samlet.

- Altså som f.eks. de mange af sommerens festivaler og gadefesten Distortion i København?

- Ja, det er ikke umuligt, at man kommer til at aflyse dem.

Symptomer på corona

Hvornår skal man undersøges?
Hvis man oplever symptomer som hoste, åndenød og feber, og derudover enten har befundet sig i  områder med mange corona-tilfælde eller har haft kontakt med en person, som kan være smittet af coronavirus, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man undersøges af en læge.

Hvad kan man gøre for at undgå smitte?
Vær opmærksom på Udenrigsministeriets rejsevejledning og lokale myndigheders opdateringer om situationen.

Herudover kan man gøre følgende:

  • Sikre en god håndhygiejne ved at vaske hænder med sæbe ofte og bruge håndsprit
  • Sørge for god fødevarehygiejne
  • Undgå kontakt med både levende og døde dyr på madmarkeder
  • Undgå tæt kontakt med personer, som virker syge (fx personer som hoster)
  • Undersøge forholdene i det lokale sundhedsvæsen
  • Sørge for at hjemrejse i tilfælde af sygdom er dækket af rejseforsikring

Du kan altid få det seneste overblik over antallet af smittede og døde på dette kort, som opdateres løbende

LIVE