Pil op eller pil ned?
Efter et år med massive rentestigninger er der nu usikkerhed om, hvilken vej boligrenterne har kurs mod. I skrivende stund er det toneangivende fastforrentede lån på fem procent, mens flere realkreditinstitutter netop har åbnet for seksprocentslånet.
Men i en ikke så fjern fortid hed renten sølle én procent. Det niveau kan vi vende tilbage til, spår professor ifølge Euroinvestor.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Aktieeksperten Lau Svenssen fortæller, hvilke brancher og aktier man skal vælge for at tjene penge på investering
Styr på inflationen
Professor i finansiering på CBS Jesper Rangvid ser det nemlig som et sandsynligt scenarie, at renten falder til cirka to procent, så snart vi har fået styr på inflationen.
- De globale renter har været faldende de sidste fire årtier, hvilket skyldes mange ting: Vi lever længere, befolkningsudviklingen, opsparinger over hele verden. Disse underliggende drivkræfter for, hvorfor vi havde så lave renter, og hvorfor renterne er faldet siden 1980’erne er ikke ændret, begrunder han blandt andet over for medie.
Det kan dog blive værre, før det bliver godt for boligejerne.
Sidst i februar vurderede boligøkonom i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard eksempelvis, at renterne fortsat kan stige i den kommende tid.
- Jeg tror, renterne stiger, fordi investorerne er nervøse for, hvor meget mere centralbankerne sætter renterne op og ikke mindst, hvor længe de vil holde renterne oppe. Der er sket et stemningsskift, siden de amerikanske jobtal i begyndelsen af februar, lød det her fra Sune Malthe-Thagaard.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Nervøsitet for centralbankerne
Sune Malthe-Thagaard pointerede her, at markedet er blevet nervøse for centralbankernes ageren, og derfor kan renterne stige yderligere.
Hos netop centralbankerne i både USA og EU har man da også haft utroligt travlt med at hæve den ledende rente i flere omgange.
Senest hævede Den Europæiske Centralbank i februar renten for femte gang i træk siden juli 2022.
I USA hævede centralbanken Federal Reserve i januar renten for ottende gang i streg.
Til gengæld viser seneste tal, at inflationen i eurzonen fortsætter sin tilbagegang. Inflationen i de lande, der har euroen som valuta, blev senest opgjort til 8,6 procent i januar. Den falder dermed for tredje måned i træk.
Ekstra Bladet har tidligere allieret sig med Totaltkredits boligøkonom, Sune Malthe-Thagaard, der her giver sit bud på, hvordan man skal tackle de høje rentestigninger.
Mange boligejere med et fastforrentet lån vil kunne udnytte rentechokket til deres fordel. Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Rasmus kunne skære mere end en halv million kroner af sin gæld på grund af stigende renter.