Professor: Ingen dramatik i Region Hovedstadens spareplaner

Region Hovedstadens hospitaler har fremlagt spareplaner for millioner, men sektoren har fået flere penge

Følg Samfund

Mandag fandt Region Midtjylland 224 millioner kroner i besparelser og tirsdag har Region Hovedstadens hospitaler indsendt spareforslag til 360 millioner kroner. Det lyder værre, end det er.

Det vurderer professor ved Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Jakob Kjellberg.

- Det er vigtigt at huske, at dette her ikke betyder, at der bliver skåret ned på de samlede udgifter. Netto kommer der flere penge.

- Den stakkels, undrende offentlighed må jo snart tro, at der ikke er et sundhedsvæsen tilbage. Men der er altså mere tale om omprioriteringer, siger professoren.

Han forklarer, at de spareplaner, der bliver fremlagt og vedtaget i denne periode, mere er et spørgsmål om at skabe et råderum til nye områder og nye prioriteringer.

- Sundhedsvæsnet ændrer sig hele tiden i takt med, at der kommer nye behandlingsmuligheder, ny teknologi og nye ting, der er mulige. For at skabe plads til det, så er der andre steder, der skal spare, siger Jakob Kjellberg.

Det gør selvfølgeligt ikke livet sjovere for den enkelte afdeling, der får færre ressourcer mellem hænderne, understreger Jakob Kjellberg.

- Der er nogle mennesker, der bliver ramt. Men så er der stillinger, der bliver oprettet andre steder, hvor de nye ting skal laves.

Med spareplanerne kan det samtidig gøres muligt, at der er ressourcer til politiske prioriterer.

- Man vil gerne nationalt politisk have et råderum. Det ville ikke undre mig, hvis der kom flere penge til eksempelvis en ny kræftplan, siger professoren og afslutter:

- Men når man taler om, hvorvidt det er en besparelse, så skal det mere ses om, hvis man sparer en ferie i husholdningen for at få råd til en bil. Man har jo sparet et sted, men samlet brugt de samme penge.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+