Professor: Ny revisorlov åbner for flere skandaler

IT Factory- og OW Bunker-skandaler risikerer at blive gentaget, lyder bekymring fra eksperter om ny lov

En ny revisorlov, som regeringen er ved at få gennemført i Folketinget, er alt for lempelig, og den kan i værste fald åbne en ladeport for, at skandaler som OW Bunker og Stein Bagger kan gentage sig.

Sådan lyder vurderingen fra eksperter, som Jyllands-Posten har talt med.

Årsagen er, at regeringen i forslaget til den nye og skrappere lov ikke medtager de store unoterede virksomheder. Det drejer sig blandt andet om milliardforetagender som Danfoss, Grundfos, Lego og Velux samt OW Bunker, før oliehandelsgiganten blev børsnoteret og kort efter gik konkurs i 2014.

De bliver dermed ikke underlagt krav om hyppigere revisionsskifte og et loft over, hvilke andre opgaver revisor må udføre.

Regeringens begrundelse for at fritage de store unoterede danske virksomheder, som typisk er familie- eller fondsejede, er, at de ikke skal belastes med unødige byrder.

- Men det kan ikke nytte, at vi fokuserer på at gøre det så billigt for erhvervslivet som muligt. Vi er nødt til også at lytte til tredjemand, det vil sige det samfund, der skal bruge regnskaberne og stole på revisor. Det skal bevare tilliden, siger Bent Warming-Rasmussen, professor i revision ved Syddansk Universitet, til Jyllands-Posten.

Det er EU, der har vedtaget et direktiv, som skal sikre, at der er tilstrækkelig afstand mellem revisor og virksomheder, og at samfundet kan stole på revisor.

Den danske regering har valgt en lempelig fortolkning af direktivet for ikke at ødelægge konkurrenceevnen for de danske virksomheder. De nye regler pålægger virksomhederne at skifte revisor hvert tiende år og lægger bånd på, hvilke opgaver revisor må udføre.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) holder fast i, at konkurrenceevnen ikke må forringes.

I brancheorganisationen FSR - danske revisorer er administrerende direktør Charlotte Jepsen uforstående over for de eksperter, der mener, at den nye revisorlov vil udfordre revisors uafhængighed og føre til flere skandaler.

- Den nye revisorlov, som den ligger nu, er stadig en meget vidtgående lovgivning for al revision. Den er tilmed skærpet med krav om partnerrotation i store virksomheder, udtaler hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Derudover er der tale om en betydelig opstramning af forholdet mellem revisoren og de børsnoterede virksomheder, banker, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber - de såkaldte PIE-virksomheder, siger Charlotte Jepsen.

5 kommentarer
Vis kommentarer