Professor overrasket over Mettes plan

Overrasket professor forventede ikke, at efterskolerne ville være med i genåbningens anden fase

Fase 2 af genåbningen omfatter også skoler og uddannelser, lød det fra Mette Frederiksen torsdag aften. Video: Tariq Mikkel Khan

Selvom Statens Serum Institut i en rapport for få dage siden vurderede, at de danske efterskoler havde en høj risiko for smittespredning, så vil de sammen med de store skoleklasser være en del af den store genåbning af Danmark.

Da vi i mandags talte med Søren Riis Paludan, der er professor i virus og immunologi ved Aarhus Universitet, troede han heller ikke, at efterskolerne ville blive åbnet.

- De har en meget tæt samværskultur, og der er klart øget risiko for enkelte skoler med meget corona-spredning. Det tror jeg, politikerne vil undgå, sagde han blandt andet.

Derfor overrasker de nye oplysninger ham.

- Jeg er overrasket. Jeg mener stadig, det er en af de mere risikobetonede åbninger, men de har åbenbart været villige til at vise dem tilliden, siger han og tilføjer:

- I det hele taget ser pakken ud til at blive mere ambitiøs, end jeg havde regnet med. Men når de har kigget på tallene, så må de være villige til at løbe en lille risiko. Og der kan Folkeskolen være et godt sted.

Artiklen fortsætter under billedet...

Søren Riis Paludan, professor i virus og immunologi ved Aarhus Universitet. Foto: PR
Søren Riis Paludan, professor i virus og immunologi ved Aarhus Universitet. Foto: PR

Da Ekstra Bladet i mandags talte med Hans Jørn Kolmos, tidligere overlæge og nu professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, mente han ikke, at der var ’nok at vinde’ ved at åbne op for de store klasser.

Alligevel kommer det ikke helt bag på ham, at de store elever nu kan se frem til at komme i skole igen. 

- Det er jo en politisk beslutning, og hvis skoleåret går frem til juli, så har man selvfølgelig halvandet måneds tid endnu, og det er jo også lidt. Men det skulle i hvert fald være nu, ellers blev perioden frem til sommerferien alt for kort. 

Artiklen fortsætter under billedet...

Hans Jørn Kolmos er tidligere overlæge og nu professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet. Foto: Robert Wengler/Ritzau Scanpix
Hans Jørn Kolmos er tidligere overlæge og nu professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet. Foto: Robert Wengler/Ritzau Scanpix
 

Elever må ikke gå ud
Mht. efterskolerne som åbnes 18 maj. understreger han, at eleverne skal opføre sig ansvarligt, for at det kan fungere. 

- Problemet er, at de har elever fra hele landet, som kan bringe smitten videre. Men det må man have tænkt igennem, og det kan man nok også godt få organiseret sig ud af. Man skal bare gøre sig klart, at når man har eleverne indenfor, så skal de være ansvarlige og overholde hygiejnekrav. Det er vigtigt, at de ikke går i byen om aften, selvom det jo godt kan være fristende, siger han og tilføjer:

- Efterskoler kan både få smitte ud, men også ind. Så man skal sikre sig, at dem der kommer tilbage til efterskolen (fra weekenden red.) ikke er smittede, og at dem, der bliver der, overholder reglerne.