Professor: Sharia-råd er en naturlig del af danske moskeer

Sharia-råd er en naturlig del af moskeernes funktion, siger professor

Professor Mehdi Mozaffari er leder af Center for Forskning i Islamisme og Radikaliseringsprocesser ved Aarhus Universitet. (POLFOTO)
Professor Mehdi Mozaffari er leder af Center for Forskning i Islamisme og Radikaliseringsprocesser ved Aarhus Universitet. (POLFOTO)

Det er ikke nogen overraskelse for professor Mehdi Mozaffari, at der findes sharia-råd i Danmark.

Nye optagelser fra TV2-dokumentaren 'Moskeerne bag sløret' viser, at et sharia-råd med fem imamer i Fredens Moske i Aarhus rådgiver og bestemmer i forhold til blandt andet skilsmisse og ægteskab.

- Jeg ved ikke med sikkerhed, hvor mange sharia-råd, der findes i Danmark, men det er en naturlig del af en moskes funktion. Hvis de findes i Fredens Moske, så findes det også i andre, siger Mehdi Mozaffari, der er leder af Center for Forskning i Islamisme og Radikaliseringsprocesser ved Aarhus Universitet.

Se også: Nye optagelser dokumenterer sharia-råd i Danmark

Se også: Aarhus-borgmester skrotter stormoské efter afsløringer

Sharialovgivning i udsatte boligområder
Ifølge professoren er det ikke usædvanligt at sharia-lovgivning og sharia-råd eksisterer - specielt i udsatte boligområder som Gellerupparken.

- For muslimer er det normalt. Det er en del af deres religion, at det er sådan.

Sharia er en religiøs lov i islam, som både omfatter lære, livsmønster for den enkelte, lige som det også er et moral og lov-kodeks for samfundet, hvor det i flere muslimske lande indebærer straffe, der strider mod den danske lovgivning.

Det gælder blandt andet utroskab, hvor kvinden, der handler ’utugtigt’ og manden, ’der bedriver hor’ piskes med hundrede piskeslag.

Se også: Forsker peger på gode britiske erfaringer med sharia-råd

Ikke radikalisering
Ifølge professor Mehdi Mozaffari har sharia ikke noget at gøre med, om man er moderat eller radikaliseret muslim.

- Det er noget som konservative og traditionelle muslimer mener, de har behov for, når det kommer til ægteskab og skilsmisse. Man er vant til det i religionen islam.

Han henviser blandt andet til ægteskab, hvor traditionelle muslimer ikke anser sig selv for at være gift, medmindre de er blevet det i islam. Bagefter kan de så registrere sig ved de danske myndigheder som ægtepar, men at det for muslimer er sekundært.

Lær af England
Sharia-råd er ikke usædvanligt i England. Her er rådene helt legalt, og rådene håndterer blandt andet skilsmisse-sager sammen med sekulært uddannede jurister, som kender den britiske lovgivning.

Det mener Niels Valdemar Vinding, der er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, er en del af løsningen, så man undgår at få et parallelsamfund.

- Fejlen er, at de enevældige imamer sidder og skalter og valter med islamisk ret og føler sig magtfuldkomne. Hvis man fra myndighedernes side vil gøre noget for at imødekomme muslimers problemer, kan man oprette et mere lydhørt apparat i retssystemet, siger Niels Valdemar Vinding til Ritzau.

503 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere