Professor svarer på coronaspørgsmål: De fleste er syge en uge

Professor Lone Simonsen giver her svar på nogle af de mange spørgsmål, der kommer i Ekstra Bladets livedækning af coronavirus

Professor fra RUC Lone Simonsen svarer. Foto: RUC
Professor fra RUC Lone Simonsen svarer. Foto: RUC

Hvorfor er udbruddet så slemt i Italien? Og hvor sandsynligt er det, at man bliver smittet med coronavirus i Danmark?

Professor fra RUC Lone Simonsen, som forsker i pandemier, svarer her på læserspørgsmål fra Ekstra Bladets livedækning af coronavirus.

Lone Simonsen svarer

Influenza er i en hel anden virus-familie, så der er ingen chancer for kryds-immunitet.  Men hvis man lige har haft en anden sygdom, har man en vis beskyttelse pga af ens generelle (inate) immunforsvar, det hjælper måske lidt.

Bedste hilsner Lone

Typisk varer det i gennemsnit 5-6 dage, fra man bliver smittet, til man selv får symptomer. Derefter tager det nok en uge for immunsystemet at overkomme infektionen, og så er man immun.

Det sker for langt de fleste smittede personer.

Bedste hilsner Lone

Ja, langt de fleste (80 % eller flere), som bliver smittet med coronavirus, er syge en uges tid og kommer sig så fuldstændigt.  Det er helt almindeligt for epidemiske sygdomme, at man således ser en voksende andel af populationen, som er immune.

Bedste hilsner Lone

I øjeblikket er risikoen lav i Danmark. Men over de næste 4 måneder op til sommer regner man med, at 10-15 procent af den danske befolkning bliver smittet - og langt de fleste bliver mildt syge og kommer sig. Hvis det så er en egentlig epidemi, så er den nok tilbage næste vinter i en ny bølge.

Bedste hilsner Lone

Det er et rigtigt godt spørgsmål. Ud over at der er mange rejsende fra andre lande, så er en af grundene til, at vi har sådan kig på Italien, nok at de har testet mere end andre lande.

For eksempel testede de det første kendte tilfælde, en yngre mand med alvorlig respiratorisk sygdom, men uden rejsehistorik. Han var nok ikke blevet testet i mange andre lande som i Danmark.

Efter at han blev opdaget, begynder man at teste bredere i Italien og finder mange tilfælde samt rejsetilfælde som danskere hjemvendt fra Norditalien. Fordi lande har forskellig ide om, hvem der skal testes, kan det være svært at sammenligne deres antal kendte tilfælde.

Bedste hilsner Lone

Mange gode spørgsmål på én gang - jeg forsøger at svare på det hele!

Danmark reagerer nok som andre lande i vores kategori - bedre pga. god sundhedstilstand, og måske værre fordi vi har en større ældre segment. Der er allerede mange, som smitter med mildere symptomer, men nok ikke typisk, at man smitter, hvis man slet ikke har symptomer. Ikke alle bliver testet, fordi symptomerne er så almindelige (feber, hoste), at man så skulle teste rigtigt mange.

Bedste hilsner Lone