Annonce:
Annonce:

Professor til gravide: Overvej at droppe disse lande

Der er intet at gøre, hvis et foster bliver smittet med zika-virus. Læs og hør hvorfor her

Sådan kan virussen ødelægge fostres udvikling. (Video: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Det er hovedsageligt gravide, der skal tage sig i agt for den frygtede zika-virus, der kan føre til, at børn bliver født med såkaldt mikrocephali, som kan føre til små hoveder og underudviklede hjerner.

Det siger Lars Østergaard, klinisk professor på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, der er den afdeling, som tager sig af den danske patient.

- Hvad gør man, hvis en gravid kvinde får den?

Annonce:

-  Det eneste, man kan gøre, er at holde øje med, om fosteret har taget skade. Det gør man ved at scanne fostrenes hovedstørrelse, hvilket man kan gøre med ultralydscanner, samt tage prøver fra den gravide. Og så kan man overveje, hvis det er tidligt i graviditeten, om der skal foretages abort. Men det vil være usædvanligt, siger lægen, der tilføjer, at der ikke er nogen medicinsk behandling, ligesom man ikke kan vaccines mod sygdommen.

- Hvad sker der med børnene, hvis de bliver smittet i fostertilstanden?

- Det, der kan ske er, at hjernen ikke bliver udviklet ordentligt. At hovederne og hjernen bliver for små. Og så kan det give nervelammelse, der gør, at de vil have svært ved at bevæge sig.

- Hvad skal man gøre, hvis man rejser i Syd- og Mellemamerika?

- Man skal sørge for at beskytte sig mod myg. Have lange ærmer og lange bukser på og smøre sig ind i myggebalsam. Man skal vide, at den her myg er en myg, der stikker hele dagen, så man skal smøre sig godt ind flere gange om dagen.

- Hvad hvis man er gravid og har bestilt sin rejse allerede?

Annonce:

- Hvis man er gravid og  har bestilt en rejse til det her område og sådan set bare skal rejse rundt, så tror jeg da, at jeg ville overveje at flyve andet sted hen. Det er alligevel rimelig mange tilfælde, der er set på kort tid. Der tales om halvanden million tilfælde, siger han.

- Hvor nervøs skal man være for den her virus, hvis man er gravid i Danmark?

- På en skala fra nul til 10 – nul, hvis man er gravid og lader være at rejse ud. Og den beslutning kan man jo selv tage.

- Så hvis man er gravid i kolde Danmark, så behøver man ikke kigge sig over skulderen.

- Nej, fastslår han.

Seruminstituttets anbefaling til gravide

- Gravide frarådes på nuværende tidspunkt ikke direkte at rejse til berørte områder, men gravide eller kvinder, der påtænker at blive gravide, tilrådes at overveje udskydelse af ikke-nødvendige rejser til disse områder, særligt lande/landområder med stigende eller udbredt smitteudbredelse.

Såfremt gravide kvinder alligevel rejser skal de være særligt opmærksomme på myggestiksbeskyttelse.

Det antages at rejser til områder med gode betingelser for udklækning af myg, dvs. landlige/jungleområder og slumområder i storbyer, vil være af større risiko end til områder forskellige fra disse inkl. højtbeliggende områder højere end 2000 meter.

Forretningsrejsende til storbyer med ophold i airconditionerede biler og hoteller vurderes som havende en meget lav risiko for smitte.

 Professor om virussmittet dansker: Skal holde sig fra ubeskyttet sex

- Hvad er det for en myg?

- Det er en helt speciel myg, som ikke lever i Danmark. Men den lever mange andre steder, blandt andet i Sydeuropa, når det er varmt om sommeren. Den er i stort set alle varme lande, siger professoren og understreger, at der ikke er meldt om tilfælde af myg med zika-virus i Sydeuropa.

Annonce:

Men potentielt kan en syg mand fra Brasilien, som rejser til Grækenland og bliver stukket af en myg i Grækenland, sprede det. Men nu er der ikke zika- virus i Grækenland, så det er meget hypotetisk, ifølge Lars Østergaard.

Stærk mistanke om sammenhæng

Ifølge vejledningen fra Statens Seruminstitut bør gravide, som har rejst i zikavirus-ramte områder i graviditeten nævne dette ved graviditetskontroller.

Statens Seruminstitut skriver ligeledes, at der siden oktober 2015 er noteret en ophobning dels af medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte, dels af Guillain-Barré’s syndrom (nervelammelser af vekslende omfang), i visse lande, hvor der er udbredt zikavirus-overførsel.

- Der er stærk mistanke om en sammenhæng mellem disse tilstande og zikavirus, selvom det ikke er endeligt bevist, skriver Statens Seruminstitut.

Annonce:

Mistanken om sammenhæng mellem medfødt mikrocephali og andre skader på centralnervesystemet er opstået på grund af en markant overhyppighed af nyfødte med disse skader i områder med udbredt zikavirusinfektion, først og fremmest i Brasilien og Fransk Polynesien. Endvidere er der hos enkelte nyfødte med disse skader, hvoraf flere døde kort efter fødslen, fundet arvemateriale fra zikavirus enten i fostervandet eller i børnenes væv/blod.

Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3.500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion. Den i Brasilien anvendte definition på zikavirus-relateret medfødt microcephali er dog meget bred, og vedrører tilfælde af gravide, nyfødte, dødfødte og/eller aborter, der bør rapporteres og undersøges nærmere.

Tilsvarende overhyppighed er noteret for Guillain Barre´s syndrom i områder med zikavirustransmission.

Fakta om Zika-virus

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* I 10 lande/landområder forekommer aktuelt stigende eller udbredt smitteoverførsel (El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique), mens 10 andre lande/landområder indtil nu kun har oplevet sporadisk transmission (Bolivia, Guyana, Ecuador, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin og Haiti).

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: