Programchef giver Yahya Hassan comeback: - Vi vurderer ham på hans kunst

Yahya Hassan blev i 2016 dømt for at skyde en yngre mand. Nu deltager han i en kunstnerisk event i Aarhus

Yahya Hassan gør nu comeback som digter efter sin fængselsstraf. Her fortæller han Ekstra Bladet om at være sigtet for narkokørsel og udsat for politivold få uger før skudepisoden.

Den kontroversielle digter Yahya Hassan ser ud til at være tilbage.

Det oplyser Musikhuset i Aarhus og koncertstedet Vega i København. Den 22-årige digter er en af hovedpersonerne i arrangementet 'Digte & Lyd', hvor blandt andet Helle Helle og Bisse skal give lyriske oplevelser til folket.

Det 22-årige lyriske talent fik i marts 2016 ved retten i Aarhus et år og ni måneders fængsel i et stort sagskompleks, hvor det alvorligste punkt var et pistolskud mod en 17-årig mand foran et pizzeria ved Kappelvænget i Hasle.

Men det bekymrer ikke Musikhusets programchef, Mette Kier. Hun ser det udelukkende som en kunstnerisk event.

- Det er tredje gang, at vi har konceptet i Musikhuset, og denne gang er det så med Yahya Hassan, Helle Helle, Bisse og mange andre. Vi synes, det er et fantastisk spændende arrangement, og det er det, som vi vurderer det ud fra. Yahya Hassan er en spændende person, og det ser vi frem til.

- Yahya Hassan er dømt for at skyde en anden mand. Selv om det handler om det kunstneriske, hvad har jeres overvejelser været om det?

- Selvfølgelig har vi da overvejet det, og han har jo skudt en anden mand i foden. Det tager vi selvfølgelig afstand fra, men han er blevet dømt for det, og han har afsonet sin straf. Derfor tænker vi ikke, at det er Musikhusets opgave at straffe ham yderligere.

Artiklen fortsætter under billedet

Yahya Hassan var på stemmesedlen til valget i 2015. Han fik 937 personlige stemmer. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO
Yahya Hassan var på stemmesedlen til valget i 2015. Han fik 937 personlige stemmer. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO
 

- Man må bare sige, at der gennem tiden har været mange kunstnere, der har virket provokerende. Det er han ikke den eneste, der gør. Vi vurderer, at han er interessant i den her sammenhæng, siger Mette Kier til Ekstra Bladet.

Har ikke talt med politiet
- Har I fulgt med i hans seneste udskejelser på Twitter og Facebook?

- Ja, og der må jeg bare gentage mig selv. Det er ikke det, som vi vurderer det på. Vi ser på det, som kunstneren står for kunstnerisk set, siger Mette Kier til Ekstra Bladet.

- Hvad tænker I omkring sikkerheden til det her event?

- Vi har ikke talt med politiet endnu. Vi gør altid det, at vi vurderer, om der skal være ekstra sikkerhedsforanstaltninger, når arrangementet nærmer sig. Det gør vi også i den her situation, siger Mette Kier.

- Er I ikke bange for, at Yahya Hassan stjæler showet?

- Nej, men det kan altid være svært styre, men du må heller ikke misforstå mig, at vi siger, at det er okay at gøre de ting. Men det må retssystemet tage sig af. Det er et koncept, som vi har indkøbt af nogle andre, så hvordan Yahya Hassan opfører sig, det må være deres bord, siger Mette Mier til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Vega's kommunikationschef, Ditte Sig Kramer, men i pressemeddelelsen skriver de følgende om Yahya Hassans optræden.

- Yahya Hassan bragede ind på den danske litteraturscene i 2013, da hans første digtsamling solgte uhørt godt og blev trykt i et oplag på mere end 120.000. Det var det vildeste den danske litteraturscene havde oplevet, siden Michael Strunge revsede sin samtid.

Det var formentlig dette billede, som fik Østjyllands Politi til at troppe op på Yahya Hassans adresse i mandags. Foto: Facebook 112 Yahya Hassan poserede med våben på Twitter: 'Politiet anholdt mig'

Foto: Ernset van Noorde 112 Yahya Hassan amok på Facebook: Nu undersøger politiet sagen

- Med den selvbetitlede debut brølede han digte ud om barndommen i en dysfunktionel, muslimsk familie samt kriminelle og hashtågede ungdomsår. Digtsamlingen blev belønnet med årets debutantpris, og gjorde Yahya Hassan til det års mest debatterede person og dansk litteraturs nye stemme, skriver de uden at nævne et ord om Yahyas Hassans dom.

Arrangementet finder sted 4. oktober i Vega i København, mens Yahya Hassan og co. skal på scenen dagen efter i Musikhuset i Aarhus.

Skud foran pizzeria
Da Yahya Hassan var i retten, blev han idømt et år og ni måneders fængsel, og derudover skulle han betale 40.000 kroner i bøde og en erstatning til den 17-årige på 1848 kroner. Han er desuden frakendt kørekortet i et år, ligesom retten konfiskerer hans sorte Mercedes C-klasse årgang 2015.

Sagens omkostninger er også Hassans hovedpine.

Det fremgik af dommen, at retten ikke fandt, at der var tale om nødværge, som Yahya Hassan ellers havde forklaret. Der var ikke tale om et påbegyndt angreb, lyder det i dommen.

En kvinde beskylder Yahya Hassan for at lyve om et seksuelt overgreb, der skulle være begået mod hende. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix 112 Yahya Hassan beskylder mand for seksuelt overgreb mod kvinde: Men nu kalder hun ham en løgner

Provo-poeten har selv forklaret i Retten i Aarhus, at han blev overfaldet uden for et pizzeria ved Kappelvænget i Hasle, og at han derfor handlede i nødværge, da han affyrede tre til fem skud mod den 17-årige.

- Han (den 17-årige) slog mig med flere knytnæveslag, da jeg kom ud fra pizzeriaet. Jeg var ved at besvime af smerte, fordi jeg blev slået på mit brækkede kraveben og min brækkede hånd, forklarede Yahya Hassan.

Den tiltalte digter sagde, at han følte sig truet af den 17-årige og flere andre i nærheden forud for skudepisoden, men disse oplysninger så retten bort fra.

Inden skudepisoden var Yahya Hassan involveret i en masse ballade, hvor han blandt andet blev overfaldet på sin motorcykel i Aarhus, ligesom han dagligt lagde flamboyante video-klip på Facebook.

I forbindelse med skudepisoden talte Ekstra Bladet med den 17-årige, der blev skudt af Yahya Hassan. Hør hans udlægning af sagen her. Video: Claus Bonnerup.

232 kommentarer
Vis kommentarer