Provinsby afviser at splitte køn i ny svømmehal: Vi laver kun én sauna

Der bliver ikke taget særlige hensyn til nydanske kvinder under opførelsen af ny svømmehal i Vordingborg, oplyser børne- og kulturdirektør

Den nye sauna i Vordingborg Svømmehal bliver for både kvinder og mænd, og der vil være vinduer, så man kan kigge ind. (Modelfoto: Seawest)
Den nye sauna i Vordingborg Svømmehal bliver for både kvinder og mænd, og der vil være vinduer, så man kan kigge ind. (Modelfoto: Seawest)

Mens man i Hovedstadens Svømmeklub i Tingbjerg i Københavns nordvestkvarter sætter skodder for vinduerne, når særligt fintfølende muslimske kvinder er i svømmehallen, så er der andre steder i landet, hvor man ikke kan drømme om at vise særlige hensyn til nydanskere.

Eksempelvis i Vordingborg, hvor første spadestik til en helt ny svømmehal bliver taget om 14 dage. Her bliver spadestikket ifølge kommunens børne- og kulturdirektør Lisbeth Mogensen gravet i vished om, at der alene vil være én sauna i svømmehallen, når den står færdig til september næste år. Den ene sauna betyder naturligvis, at hvis man vil have varmet bagen eller have et saunagus efter en svømmetur, så risikerer man at have en repræsentant af det modsatte køn ved siden af sig i saunaen.

Men det er ikke noget problem, hvis man spørger Lisbeth Mogensen.

Faktisk er det en kæmpe fordel.

- En pointe er, at saunaerne bliver brugt, når de ikke ligger klemt inde bag et omklædningsrum til herrer eller kvinder. Under projekteringen har vi haft en arbejdsgruppe rundt og se 17 svømmehaller i hele landet, og de steder, hvor man har fælles saunaer, der bliver de faktisk også brugt, siger Lisbeth Mogensen til Ekstra Bladet.

Og for at det ikke skal være lyv, så bliver saunaen også lavet på den måde, at der vil være vinduer, så alle og enhver kan kigge ind og ud.

Ekstra Bladets Opinion-debattør Geeti Amiri er utilfreds med initiativet. (Foto: Polfoto) Samfund Nydanske piger kønsopdeles ved svømning: - Det er helt grotesk

Angst for pædofili er vigtigere
Ifølge Lisbeth Mogensen er det forkert at vise særlige hensyn til fintfølende badegæster, der ikke bryder sig om at få undervisning, hvis der er repræsentanter fra det modsatte køn i svømmehallen. I det hele taget viser erfaringen ifølge Vordingborg Kommunes egne undersøgelser, at tendensen med, at mere og mere skal være lukket med for eksempel separate badekabiner i omklædningsrummene, giver mere angst blandt brugerne.

- En del af en svømmehals kultur er vand, og det foregår ikke i gevandter, men i badeudstyr. Og lukkede rum er med til at give næring til forestillingen om pædofile overgreb. Ved at alt er åbent og med eksempelvis vinduer ind til saunaen, så alle kan se, hvad der foregår, så undgår vi netop angst for de her lukkede rum. Det er efter vores opfattelse vejen frem, siger børne- og kulturdirektøren, som er overbevist om, at investeringen på 68 millioner kroner vil være godt givet ud.

- Erfaringen fra andre steder viser, at flere bruger svømmehal og sauna, når de er åbne, og der er udsyn, siger hun.

Men i Hovedstadens Svømmeklub vil man gerne tage hensyn til de bornerte muslimer.

- I Hovedstadens Svømmeklub synes vi ikke, at det er en pris. Det er bare et vilkår, ligesom at nogen skal svømme på en 50 meter lang bane, mens andre skal svømme på en 25 meter lang bane. Vi er landets næststørste idrætsforening, og derfor synes vi, at det er vores forpligtelse at tilbyde noget nuanceret svømmeundervisning, siger Lars Sørensen, direktør i Hovedstadens Svømmeklub (HSK) til Berlingske.

Behold badetøjet på
Den ene sauna, som der efter planen vil være, når Vordingborgs nye svømmehal står færdig, vil være væsentligt større end andre sauner. Og så bliver det en forudsætning for at anvende saunaen, at man beholder badetøjet på. Det bliver muligt at skylle sig over - også med badetøjet på - i et fælles bad lige uden for saunaen, som vil blive placeret mellem de kønsopdelte omklædningsrum og selve svømmehallen.

Vordingborgs nye svømmehal kommer til at ligge i forlængelse af DGI's faciliteter i byen, og det bliver også DGI, som kommer til at stå for driften.

Arkivfoto: Ole Lind/Jyllands-Posten Samfund V: Kønsopdelt svømmeundervisning er fejlslagen integration

64 kommentarer
Vis kommentarer