Psykiatri-foreninger afviser brug af tvang på bosteder efter drab

Danske Regioners forslag om at etablere en ny type institution til psykisk syge borgere møder dog opbakning

Tvang er et overgreb og skal derfor kun bruges i alleryderste nødstilfælde.

Sådan siger formanden for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen, efter Danske Regioner har foreslået en ny type institution, som skal lægge sig mellem det psykiatriske hospital og et bosted.

Det sker efter, at fem medarbejdere på bosteder er blevet dræbt på fire år, problemer med stofmisbrug og en hverdag præget af vold og trusler på landets socialpsykiatriske bosteder.

Samfund Danske Regioner vil genindføre tvang på nye botilbud

Formanden for regionerne, Bent Hansen, siger til Politiken, at der kan være brug for at benytte tvang, og at beboere har brug for en mere "håndfast tilgang".

Knud Kristensen er dybt imod at øge anvendelsen af eksempelvis tvangsmedicinering. Men forslaget er interessant, hvis det udelukkende handler om at flytte brugen af tvang.

- Vi skal ikke gå i panik og begynde at tale om mere tvang, fordi der er gået noget galt.

- Men hvis man kan lave en filial af den psykiatriske afdeling på bostedet, hvor der er medarbejdere på regionspsykiatrien, så kan man lave tvang efter psykiatriloven, siger han.

- På den måde flytter man ikke tvangen ud på botilbuddet, men den psykiatriske afdeling ud på botilbuddene.

Foreningen Bedre Psykiatri er enig i, at der mangler muligheder for borgere, der er for syge til at være på et bosted og for raske til de psykiatriske afdelinger. Alligevel skurrer det alvorligt i generalsekretær Thorstein Theilgaards ører, når Danske Regioner taler om tvang.

Det er smadder ærgerligt, at Dansk Regioner siger, at det handler om at lave steder, hvor man kan bruge tvang. Det er trist og en forkert tilgang. Det handler om de rigtige ressourcer og nok medarbejdere, siger han.

De faglige organisationer for socialrådgiverne, sosu-assistenterne, sygeplejerskerne og socialpædagogerne er gået sammen om et oplæg, der skal mindske volden på bosteder.

Oplægget præsenteres tirsdag for indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V)

I oplægget, som Avisen.dk har fået indsigt i via FOA, foreslås det blandt andet at styrke samarbejdet mellem kommunerne, der driver de fleste bosteder og regionerne, som står for psykiatrien.

1 kommentar
Vis kommentarer