Jeppe Nybroe og Rami Aysha er to vidt forskellige mennesker. Og netop derfor er deres opfattelse af, hvad der er sket under deres gidseltagning, meget forskellig.
- To mennesker, der oplever det samme, kan opfatte situationen forskelligt, fordi de tillægger den forskellig værdi, siger hun til Ekstra Bladet.
Jeppe Nybroe og Rami Aysha blev sidste år kidnappet på grænsen til Syrien. De sad fanget i 28 dage inden Jeppe Nybroes familie betalte en løsesum for at få dem fri. Siden har Jeppe Nybroe skrevet en bog om tilfangetagelsen, som der på forskellige punkter er blevet sat spørgsmålstegn ved.
En af bidragerne til tvivlen om graden af troværdigheden i bogen er den mand, som Jeppe Nybroe sad fanget med. Rami Aysha har nemlig opfattet gidseltagningen noget anderledes end Nybroe selv.
Men chefpsykolog Annette Gaard har et bud på en forklaring.
Undsiger Nybroe: Vi fik rigelig mad og bad hver dag
Nybroes uvished: Var min ven i ledtog med gidseltagerne?
- Når man er i en presset situation, lægger man ofte mærke til nogle specifikke ting. Det kan være, at man finder et fast holdepunkt i at tælle antallet af sten i væggen eller antal piskeslag. På den måde finder man noget at beskæftige sig med. Det fokuspunkt, som man vælger, kommer an på den person man er, siger hun.
Ifølge Annette Gaard husker man også de ubehagelige ting forskelligt. Når man bliver truet med et våben, har man en tendens til at kunne beskrive våbnet ned til mindste detalje. Personen, der står med våbnet og truer dig, vil man ikke kunne huske særlig detaljeret.
- Man har en meget selektiv opfattelse af situationen, fordi man ofte har fokus på det, som man er mest bange for, siger chefpsykologen.
Nybroe tager til genmæle: Kritik er uvederhæftig
Anderledes baggrund
Jeppe Nybroe er vokset op i en jysk kernefamilie, imens Rami Aysha er vokset op i et land med borgerkrig. De to modsatrettede opvækster kan bidrage yderligere til den splittede opfattelse af, hvad der skete under gidseltagningen.
- De erfaringer, som vi har med os, er med til at præge vores verdensopfattelse. Vi reagerer jo ikke alle ens, siger Annette Gaard.
Når man har et forskelligt udgangspunkt for at håndtere en så voldsom oplevelse, som Jeppe Nybroe og Rami Aysha har været ude for, så rammer det også forskelligt i de to livshistorier.
- Man står anderledes, når man er vant til krig og man ved, at man kommer igennem det, siger chefpsykologen.
Fejl i hukommelsen
Når man har været udsat for en voldsom oplevelse, er kroppen ofte i en form for forsvarsposition. Derfor kan man undertrykke nogle af de ting, som man bliver udsat for. Ifølge chefpsykolog Annette Gaard kan man have svært ved at huske, hvad der er sket, fordi man forsøger at glemme det for at beskytte sig selv.
- Der vil være ting, som man ikke ønsker at huske efterfølgende.
- Hukommelsen kan godt være forvrænget og detaljer sløret, fordi når man tænker tilbage på det, så kommer angsten tilbage, siger hun.
Den angst, der kommer efter man er kommet hjem, kan være mere voldsom end i selve gidseltagningen. Mange kan have svært ved at finde de præcise ord og det sprog, som man skal bruge for at beskrive, hvad man har været udsat for.
- Mennesker, der har været så angste, vil ofte opleve forskydninger i deres hukommelse, siger chefpsykolog Annette Gaard.
Sår tvivl om gidsel-historie: Forlag raser over DR-vært
Adam Holm: Det forstærker mine mistanker
Her kan du se et interview med Jeppe Nybroe efter han kom tilbage til Danmark