Psykolog: Derfor mister lærerne magten

Bliver en lærer gentagende gange udsat for vold og trusler, er det svært at bibeholde selvtilliden i klasseværelset

(POLFOTO)
(POLFOTO)

Lærerne mister oftere og oftere magten i klasseværelset, hvor de bliver slået, truet og talt grimt til. Og det kan have så alvorlige konsekvenser for lærerne, at de bliver sygemeldt og til sidst kvitter jobbet.

Det fortæller Lars Peter Andersen, der er psykolog og ekspert i arbejdsmedicin og arbejdsrelateret vold.

- Nogle lærere sover dårligt om natten, har skyldfølelse eller føler sig utilstrækkelig og får dårlig samvittigthed. Man kan få mareridt om det, og man kan blive usikker på sig selv og sin identitet som lærer. Og alle de her symptomer kan varierer fra en lille smule til at være meget omfattende, og det mest omfattende er jo, at man bliver sygemeldt, mens det mest ekstreme er, at man ikke er i stand til at være lærer mere, fortæller han til Ekstra Bladet.

Ifølge Danmarks Lærerforening er antallet af anmeldte voldsepisoder steget kraftigt. I 2013 blev der anmeldt 66 sager, mens det i 2015 var steget til 102.

Se også: Kæmpe stigning i skolevold: Elever kaster med sten og tæver lærere

Se også: Arbejdstilsynet skrider ind: Elever voldelige mod lærerne

Magten forsvinder
Hvis en lærer ikke nødvendigvis bliver sygemeldt, så kan det stadig få store konsekvenser på, hvordan læreren udfører sit job. Selvtilliden falder, og pludselig har man ikke længere magten i klasseværelset.

På Sct. Michaels Skole i Kolding fortæller flere lærere - ifølge en rapport fra Arbejdstilsynet - om så voldsomme episoder, at de ikke længere tør at undervise visse klasser, og opstår der konflikter mellem eleverne, magter de ikke længere at blande sig.

- Lærere bliver påvirkede og chokerede og mister noget selvtillid i forhold til lærer-rollen. Det er sjældent, at det går så vidt, at lærere ikke tør gribe ind over for eleverne, fordi de frygter konfrontationen, og det sker heller ikke så tit, at lærere bliver invalideret og ikke er i stand til at passe deres arbejde. Men det kan ske, og det sker, siger Lars Peter Andersen.

Se også: Niårig fik stress og mavesår: Tonnis søn terroriseret ud af klassen

Voldspolitik er vigtig
Han fortæller desuden, at det er vigtigt, at skolen har en voldspolitik, så lærerne oplever, at hændelserne bliver taget alvorligt, og at de ikke skal finde sig i vold. Desuden skal ledelsen være opmærksomme på problemet og være til at komme i nærheden af, når man har brug for nogle løsninger.

- De skal vide, at det ikke er en normal del af det at være lærer, og det er et arbejdsmiljø-problem, som man skal gøre noget ved. Skoleledelsen har en stor betydning i forhold til at italesætte hændelserne og registrere dem og følge op på dem.

Lars Peter Andersen forklarer, at voldelige børn ofte kan komme som et chok for lærere.

- Det er slet ikke det, de regner med, når de går ind i lærergerningen. De regner ikke med, at børn, som mange ser som uskyldige små væsner, faktisk kan blive så vrede og frustrerede, at de sparker eller bliver så voldsomme, som nogen steder er beskrevet. Man bliver rystet i sin grundvold.

Han mener desuden, at man helt tilbage på læreruddannelserne bør diskutere muligheden for voldelige børn og undervise i kommunikation og hvordan, lærerne bedst muligt for afværget de sprængfarlige situationer.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen