Psykolog: Mit sammenbrud blev min succes

Du skal ikke forvente medvind og ynk, hvis du vil have gode råd af mig, siger Ekstra Bladets nye psykolog Mette Holm

Som praktiserende psykolog og terapeut havde Mette Holm allerede hjulpet et hav af mennesker med ondt i sjælen og knas i parforholdet, da hendes eget ægteskab for seks år siden gik i stykker.

– For mig var det en total falliterklæring at blive skilt. Jeg mistede fuldkommen fodfæstet og faldt i et sort hul. Jeg havde det rigtig, rigtig dårligt. Min skyldfølelse over at have revet noget i stykker og handlet egoistisk hen over hovedet på mine børn var så tung, at jeg ikke kunne finde en måde at bære den på. 

– På trods af at jeg havde uddannet mig til psykolog og havde læst alle de bøger om, hvordan man kan arbejde med sig selv, kunne jeg ikke sætte brikkerne sammen. Teorierne virkede ikke.

– I mit forsøg på at hjælpe mig selv gravede jeg mig i stedet stadig længere ned, fortæller hun.

Fakta Mette Holm

 • Født I Fjerritslev i Nordjylland i 1973
 • Opvokset op i en kernefamilie - i et parcelhus på en villavej
 • Uddannet folkeskolelærer fra Aarhus Seminarium
 • Uddannet psykolog i 2004
 • Selvstændig terapeut fra 2005
 • Skilt i 2011
 • To børn. Emilia 11 år og Tobias på 12 år
 • Bor i Aarhus og har psykologpraksis i både København og Aarhus
 

Elsker mig for evigt
Alligevel lykkedes det hende at bygge den stige, der ledte hende op til overfladen igen. En stige med de 12 trin, som danner platformen i den praksis og virksomhed, hun lever og arbejder ud fra i dag.

Det er min erfaring fra skilsmissen, der har givet mig den praktiske viden, jeg videregiver i dag, forklarer hun. 

– Dengang oplevede jeg, at det ikke førte til noget blot at sidde i et terapirum og blive ved med at tale om, hvor hårdt det hele var. 

I stedet satte Mette Holm sig ned og skrev svar på en række spørgsmål til sig selv. Blandt andet spørgsmål som:

- Hvem er jeg, når jeg ikke er hustru og mor i en kernefamilie? 

- Hvad har jeg brug for? 

- Hvad skal der til, for at jeg kan få det bedre? 

Svarene blev til en liste på 12 punkter, som hurtigt udviklede sig til at blive 12 kapitler i hendes første bog: ’Elsker mig for evigt.

Styr dit liv
Tankerne startede det, hun kalder et selvkærligheds-projekt, og som i dag har udviklet sig til en virksomhed med navnet ’Psykolog-universet’, hvor hun praktiserer terapi og privat psykologhjælp, skriver selvhjælpsbøger, laver daglig video-terapi på nettet, holder foredrag, skriver klummer og en blog, der nu har over 70.000 følgere.

Fremover kan du i Ekstra Bladet+ følge med i Mette Holms klummer og brevkasse, hvor hun vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer videre, hvis dit liv og tanker hvirvler rundt i en negativ spiral, hvis du ikke kan se en vej ud af mørket, eller dit parforhold er ved at smuldre. 

Men uanset hvor hård en situation du står i, uanset om du sidder fastlåst i et voldeligt forhold, eller du eksempelvis er i sorg, skal du ikke forvente at få medvind eller medlidenhed. Mette Holms vigtigste værktøj er nemlig at give dig forståelsen af, at du selv i høj grad har ansvaret for, hvordan du sørger for at få styrke til at have indflydelse på dit eget liv.

På trods af,at jeg havde læst et hav af bøger om, hvordan man hjælper sig selv efter en skilsmisse, kunne jeg ikke få teorierne til at virke, siger Mette Holm. Foto: Jakob Boserup
På trods af,at jeg havde læst et hav af bøger om, hvordan man hjælper sig selv efter en skilsmisse, kunne jeg ikke få teorierne til at virke, siger Mette Holm. Foto: Jakob Boserup
 

Få hård modvind

Og derfor fastslår hun også, at hvis du søger gode råd og hjælp hos hende, kan du godt forvente at få et ordenligt spark, selvom du allerede ligger ned.

– For hvis en klient efter en times terapi siger til mig, at det ’var vel nok en god snak’, har det faktisk været en dårlig hjælp. Der skal ske ændringer, og det skal kunne provokere, før det virker og giver dig styrken til at handle, siger hun. 

– Det er nemlig ikke nemt at ændre sin hjerne til at knuse sine gamle mønstre og ændre følelsen af at være offer til at blive aktør. 

– Det gør ondt, og det er svært, men du kan gøre det! Mit store ønske er at få folk til at opleve, hvor stor indflydelse de faktisk har på deres eget liv. En oplevelse, der i sig selv giver power til fremover selv at kunne vende den dårlige spiral til en spiral af selvforstærkende super power, siger hun og forklarer, hvorfor hun valgte at uddanne sig og arbejde som psykolog.

Jeg er ikke Kloge Åge

– Jeg vil gerne gøre psykologi ufarligt. Jeg er ikke sådan en ’Kloge Åge’, der sidder i mit elfenbenstårn og føler, jeg har fundet de vises sten. Jeg er bare et menneske, der sidder og lyser med en lommelygte på noget, du synes er ubehageligt at kikke på. Jeg vil gerne have det gjort meget mindre tabu at tale med en psykolog og gå i terapi. Og selv oplever jeg ofte, at der nærmest opstår magi, når man kan hjælpe et andet menneske til at opleve, hvordan det er muligt at finde sin egen styrke til at skabe det liv, man ønsker – selvom alt på et tidspunkt er sort.

Skriv til Mette Holm på mette.holm@eb.dk.

Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup

METTES OPRÅB!

 • Du kan designe dit eget liv
 • Du er ikke prisgivet 
 • Du er ikke fanget
 • Du er ikke offer 
 • Alle dine sår og blå mærker er erfaring og læring 
 • Gør modstand til 'livslektier' i stedet for 'livssorg'
 

20 kommentarer
Vis kommentarer