Psykolog om 'Vikaren fra Helvede': Derfor er det en dårlig ide

Børnepsykolog mener ikke at 10-årige børn får glæde af at se voldsomme krigsfilm, og for nogle kan det føles som et overgreb

'Savior' er i blandt andet Norge forbudt for børn under 18. En lærervikar har vist filmen for 10-årige børn. (Foto: All Over)
'Savior' er i blandt andet Norge forbudt for børn under 18. En lærervikar har vist filmen for 10-årige børn. (Foto: All Over)

Er du vikaren og vil fortælle din version, så kontakt os på 1224@eb.dk

Skuespillere Dennis Quiad havde næppe troet, at hans 90'er-film Savior ville blive omdrejningspunktet i en bortvisningssag på Gudumholm Skole i Nordjylland 17 år efter udgivelsen.

Menen lærervikar er blevet smidt på porten efter han viste filmen for 10-årige børn i fjerde klasse. I flere af scenerne vises døde kroppe, voldshandlinger og menneskelig afstumpethed, og derfor er filmen erklæret uegnet for børn under 15 år.

Og det har nu skabt stor debat. Skal man vise voldsomme krigsfilm til børn?

Filmnyheder - 8. okt. 2015 - kl. 10:24 Vikaren fra Helvede: Så brutal er krigsfilmen han viste 10-årige

Ekstra Bladet har talt med børnepsykolog Birgit Bruun, der har censureret film og holdt foredrag om mediers påvirkning af børn for pædagoger.

Hun er ikke i tvivl. Det er en dårlig ide at vise børn i den alder krigsfilm.

- Hvis filmen er så voldsom som beskrevet, så synes jeg ikke, at man skal vise den til 10-årige børn. Det kan jeg godt sige, uden jeg har set filmen. Du kan jo spørge dig selv, hvad glæde har de af det?

Filmen Savior tager sit udgangspunkt i krigen på Balkan i starten af 90'erne´(Foto: Presse)
Filmen Savior tager sit udgangspunkt i krigen på Balkan i starten af 90'erne´(Foto: Presse)

- Det er ikke sikkert, at du bliver skadet for livstid af at se filmen, men hvis du får tre dårlige dage og tre dårlige nætter er det så ikke nok. Hvorfor skal vi udsætte vores børn for det?, siger børnepsykolog Birgit Bruun til Ekstra Bladet.

Kan føles som overgreb
Birgit Bruun understreger, at hun ikke kender detaljerne i sagen, men fortæller, at nogle af børnene sagtens kan være blevet forskrækkede.

- Børn er meget individuelle. For nogle er det overstået, så snart de er færdige med at se det. For andre synker det ind i dem. Det kan vi ikke vide på forhånd. Derfor kan du ikke sige noget generelt om, hvad der skader børn.

'Savior' er i blandt andet Norge forbudt for børn under 18. En lærervikar har vist filmen for 10-årige børn. (Foto: All Over) Samfund - 8. okt. 2015 - kl. 21:58 Folketingspolitiker revser curlingforældrer efter lærerfyring

- Problemet er, at det kan du ikke sige fra, når du er 10 år gammel og sidder i en social situation. De er jo ikke stærke nok til at sige, at de ikke har lyst til at være der, og derfor kan det blive et slags overgreb på nogle af børnene. De bliver plantet i en situation, som de ikke selv kan slippe ud af, siger Birgit Bruun.

Derudover sammenligner børnepsykologen sammenligner det med forurening. Det er svært at måle, men hvis du bliver forurenet lidt hver dag, så kan det være, at du har gift i kroppen om 20 år.

Snak om det
Hvis dit barn bliver påvirket, skræmt eller har mareridt, så har Birgit Bruun et godt råd.

Snak om det.

- Jeg synes, at man selv skal se filmen og så snakke med dem om det. Hvis børn har haft nogle enten virkelige eller uvirkelige oplevelser, så handler deres problemer med at bearbejde det mange gange om, at det er noget, de har alene.

Filmen Savior tager sit udgangspunkt i krigen på Balkan i starten af 90'erne´(Foto: Presse) Samfund - 7. okt. 2015 - kl. 22:04 Lærervikar fyret: Elever tilbudt psykologhjælp efter krigsfilm

- Hvis de nu deler oplevelsen med nogle andre, som ved, hvad de har været udsat for, så kan det gøre det lidt mindre tung. Du kan fortælle, at du godt ved, hvorfor det er uhyggeligt, fordi du selv har oplevet det, siger Birgit Bruun.

Ekstra Bladet var torsdag formiddag i dialog med Gudumholm Skoles skolesekretær, som oplyser, at skoleleder Anne Mette Bak ikke er på skolen torsdag, men at hun i øvrigt afviser at kommentere sagen yderligere af hensyn til den fyrede lærervikar.

Den pågældende klasse har ifølge formand for Aalborgs Lærerforening, Dorthe Kamp, brugt dagen derpå til at have en alternativ skoledag. Flere af børnene er ikke synderligt påvirkede, men enkelte har haft svært ved at sove.

19 kommentarer
Vis kommentarer