Psykologer: Underskov af sex-sager

Krænkede klienter skal gå rettens vej, hvis de ønsker at stoppe en psykolog. Det kan betyde, at mange sager aldrig kommer frem

Sandy Valentin føler sig krænket af en psykolog, men har ingen offentlig myndighed at klage til. Det, psykologen har gjort, er nemlig ikke ulovligt. FOTO: Tariq Mikkel Khan
Sandy Valentin føler sig krænket af en psykolog, men har ingen offentlig myndighed at klage til. Det, psykologen har gjort, er nemlig ikke ulovligt. FOTO: Tariq Mikkel Khan

I modsætning til eksempelvis psykiatere, andre læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter kan psykologer ikke stoppes administrativt af en tilsynsmyndighed.

- Det gør det mere besværligt, at man skal til domstolene for at indskrænke behandlingsmulighederne. Der er en tung vej med strenge beviskrav, siger Kent Kristensen, førende forsker inden for sundhedsret.

Professor Bo Møhl har behandlet patienter, der er blevet udnyttet, krænket eller har været udsat for overgreb fra psykologer, og ifølge ham er det de færreste, der går til politiet eller klager i det hele taget.

- Sagerne er komplekse, og det kan være svært for en patient at overskue at forsvare sig selv i retten. Klienten kan frygte, at ingen vil tro på dem, fordi de har en diagnose eller er sårbare, siger professor og klinisk psykolog Bo Møhl, som slår fast, at der derfor er et stort mørketal.

Uegnet som politisager
For nylig blev en psykolog dømt for at misbruge sin klient. Den paragraf han blev dømt efter, er kun én anden blev dømt skyldig i at overtræde siden 2013.

Det  er ikke ulovligt for en psykolog at have sex med klienter. Derfor skal det bevises, at psykologen misbrugte sin titel og magt til at opnå samlejet.

- Der skal være en vis tyngde og dokumentation, før det giver mening at gå rettens vej. Vi har at gøre med et gråzoneområde, hvor det kan være svært at bevise, hvorvidt en psykolog har haft en grænseoverskridende adfærd og samtidig har misbrugt sin titel, forklarer professor Bo Møhl.

Ifølge både ham og lektor i sundhedsjura Kent Kristensen vil mange sager formentligt ikke egne sig som politisager.

- Der er stor forskel på grovheden, og i mange tilfælde er det et etisk spørgsmål mere end et strafferetligt. Og så er der i virkeligheden mere behov for tilsyn og supervision med den psykolog, som er gået over grænsen, siger Bo Møhl. 

En psykolog sendte flirtede beskeder og billeder til Sandy Valentin, selvom hun lider af borderline. Hør hende forklare, hvordan psykologens opførsel endte i selvskade. Fotograf: Tariq Mikkel Khan / Redigering: Lasse Mehrfeld Brøndal

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ofre falder mellem to stole

Det er særligt klienter, som går i terapi hos en ikke-autoriseret psykolog, der kan komme i klemme. De har ingen myndighed at gå til, hvis sagen ikke egner sig som politisag. 

Det har Sandy Valentin oplevet. Hun føler sig krænket af en psykolog, som sendte hende søde beskeder og frække billeder.

- Jeg synes, han har handlet forkert i forhold til sin rolle som psykolog, og jeg føler, jeg har pligt til at gøre myndighederne opmærksom på sagen. Der er bare ingen, jeg kan gå til, forklarer hun.

Der er hele tre forskellige steder, du kan klage alt efter, om din psykolog er autoriseret eller ej, arbejder i sundhedsvæsenet og er medlem af foreningen. Er du uheldig, passer din psykolog ikke i nogen af kategorierne, og så er der ingen steder at gå hen.

Psykologen kontaktede primært Sandy Valentin på Snapchat. Mange af billederne er derfor forsvundet, men dem, hun nåede at gemme, er selfies af den ældre psykolog med trutmund.
Psykologen kontaktede primært Sandy Valentin på Snapchat. Mange af billederne er derfor forsvundet, men dem, hun nåede at gemme, er selfies af den ældre psykolog med trutmund.
 
Udover billeder med bar overkrop har Sandy Valentin også beskeder fra psykologen, hvor han kalder hende “smuksak” og skriver, at han savner hende.
Udover billeder med bar overkrop har Sandy Valentin også beskeder fra psykologen, hvor han kalder hende “smuksak” og skriver, at han savner hende.

Læs også:

Morten Sveistrup Heckscher kunne op til domsafsigelsen lovligt fortsætte med at tilbyde terapi,  selvom Psykolognævnet for næsten et år siden vurderede, at han udgjorde en 'overhængende fare'. Foto: Ritzau Scanpix Politik Sex-dømt psykolog kan stadig praktisere

Morten Sveistrup Heckscher. Foto: Ritzau Scanpix 112 Psykolog skal i fængsel: Skyldig i groft misbrug af klient

Psykologen kaldte blandt andet klienten for slave og luder. FOTO: Anita Graversen Krimi Offer for sex-psykolog står frem: Sådan blev hun misbrugt

112 Psykolog tiltalt for samleje og oralsex med klient: - Det var rollespil

I modsætning til andre erhvervsgrupper som læger, revisorer og advokater kan man ikke administrativt fratage en psykolog retten til hans titel, hvis vedkommende mistænkes for kriminelle forhold. Det vil Liselott Blixt fra DF lave om på. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Dansk politik DF vil stoppe perverse psykologer