Pumpede giftigt spildevand ud i provinsby: Nu finder man kræftfremkaldende stoffer

De første undersøgelser af grindstedforureningen har påvist forurening i seks ud af ti kloaksystemer i en stikprøve i området

Følg Samfund

Region Syddanmark er i de seneste uger gået i gang med de omfattende undersøgelser i forbindelse med den store forurening i Grindsted.

De første stikprøver viser, at der i seks ud af ti undersøgte kloaksystemer er fundet mængder af det kræftfremkaldende stof vinylklorid, som overskrider Miljøstyrelsens afdampningskriterium. Også oliestoffer og andre opløsningsmidler blev der fundet for høje koncentrationer af.

- De koncentrationer, der er målt i kloakken, giver ikke anledning til, at der er problemer med udeluften. Men det indikerer, at der muligvis kan være et problem i nogle huse eller et mindre område. Det skal vi undersøge, siger miljøchef i Billund Kommune, Karl Grundahl, til DR P4 Trekanten.

Det er særligt to brønde i Grindsted, der slår ud med høje koncentrationer af vinylklorid, og derfor vil kommunen kontakte borgere i de områder, hvis de nye undersøgelser viser, at forureningen kan påvirke indeklimaet i folks boliger.

- Hvis undersøgelserne viser, at der er grund til at gå ind i huse for at lave yderligere undersøgelser, så vil vi kontakte de borgere, der bliver berørt af det, siger Karl Grundahl.

Forureningen stammer fra det tidligere Grindstedværket, der fra 1956 og frem til 1973 dumpede 350.000 ton giftigt spildevand.

Værket har efterladt sig mindst fire depoter med gift i selve Grindsted by. Heraf et på selve fabriksgrunden, hvorfra udsivningen til Grindsted Å sker.

I Region Syddanmarks indledende undersøgelser skulle det også via såkaldte poreluftprøver undersøges, om der er en generel fare for indeklimaet hos alle borgere i Grindsted. Undersøgelsen viste som forventet, at forureningen ikke påvirker indeklimaet i folks boliger.

- Det er naturligvis meget positivt, at vores undersøgelse bekræfter tidligere undersøgelser, og at borgerne dermed ikke skal frygte en generel påvirkning af indeklimaet fra grundvandet, forklarer Jørn Lehmann Petersen (S), formand for miljøudvalget i Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

Billunds borgmester Ib Kristensen (V) er også glad for, at indeklimaet tilsyneladende ikke er forurenet, men det nye fund i kloakken gør ham utryg.

- Det gør mig tryg ved indeklimaet, men det gør mig foruroliget, når vi finder en ny forurening, som vi gør her med kloakken, siger han til DR P4 Trekanten.

- Vi har kontaktet et ingeniørfirma, der er specialister i den her slags målinger, så vi kan få problemet indkredset, og vi kan finde ud af, om der er en fare i nogle af husene, siger Ib Kristensen (V).

Borgerne i Grindsted har siden januar, hvor forureningens omfang blev kendt, været bekymrede for, om deres sundhed var i fare.

I løbet af de seneste måneder har flere borgere stået frem og fortalt om deres bekymringer. Blandt andet er der en procentvis stor forekomst af ALS-tilfælde i Grindsted, og flere borgere har ønsket det undersøgt, om deres mænds for tidlige død skyldtes forureningen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind