Putin genoptager stor våbenhandel med Iran

Rusland og Iran har netop genoptaget en stor våbenaftale om langtrækkende jord til luft missiler

Putin genoptager salget af antiluftmissiler af typen S-300 til Iran (Foto: AP)
Putin genoptager salget af antiluftmissiler af typen S-300 til Iran (Foto: AP)

Moskva og Tehran blev i går enige om, at Rusland de kommende år skal levere S-300 langdistance jord til luft missilsystemer til magthaverne i Iran.

Det skriver det engelsksprogede russiske medie rt.com, der citerer det russiske nyhedsbureau RIA Novosti.

- Som tingene står nu, er aftalen lukket. Vi har nået et fælles standpunkt i sagen med vores iranske partnere. Nu mangler kun de tekniske detaljer, siger den russiske udenrigsminister Mikhail Bogdanov.

De første antiluft missiler vil land i Iran senere på året, men det er ikke ukendt præcis hvor mange våbensystemer russerne vil levere til Tehran.

I 2007 indgik Rusland en aftale med Iran om at levere S-300 missilsystemerne. Tre år senere blev handlen dog sat på hold, da FN indførte sanktioner mod Iran i forbindelse med landets forsøg på at udvikle atomvåben.

Tidligere på året skete der dog en markant opblødning i forholdet mellem vesten og Iran, da USA landede en vigtig atom aftale med landet og det har formentlig været med til at bane vejen for genoptagelsen af handlen.

Rusland har udover Iran også solgt våbensystemet til Algeriet, Azerbajan, Hviderusland, Kazakhstan, Cypern, Vietnam samt Kina.

S-300 er et mobilt våbensystem, der kan flyttes rundt (Foto: AP)
S-300 er et mobilt våbensystem, der kan flyttes rundt (Foto: AP)
 

32 kommentarer
Vis kommentarer