Putin har fået nok: Advarer Nordkorea

Rusland advarer Nordkorea om at komme med atomtrusler. Truslerne kan nemlig danne grobund for en lovlig militær intervention af landet

Putin løfter pegefingeren over for Nordkorea. (Foto: AP)
Putin løfter pegefingeren over for Nordkorea. (Foto: AP)

Den nordkoreanske diktatur har raslet med sablerne den seneste uge, efter FN's Sikkerhedsråd vedtog omfattende sektioner mod landet.

Få timer efter foretog nordkoreanerne en missilaffyring i Det Japanske Hav, hvilket var en direkte respons på sikkerhedsrådets beslutning, vurderede militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Johannes Riber Nordby, over for Ekstra Bladet.

Den var gal igen få dage senere, da Nordkorea i en officiel meddelelse fra landets forsvarskomité tordnede mod Sydkorea og USA.

- Hvis vi trykker på knappen for at tilintetgøre vores fjender, vil alle provokationer blive reduceret til et flammehav og aske på et øjeblik, skrev de i forbindelse med, at USA og Sydkorea afholdt en større militærøvelse.

Her ses Kim Jung Un tilsyneladende overvære Nordkoreas seneste missiltest. (Video: AP)

Hvis det er sandt, er det den seneste af en længere række henrettelser under landets unge leder, Kim Jong-un. (Foto: Xinhua/Polaris) Krig & katastrofer - 9. mar. 2016 - kl. 05:24 Nordkorea: Vi har mini-sprænghoveder til atomvåben

Nordkoreas trusler og spillen med musklerne den seneste uge er ikke gået upåvirket hen hos Putin og co., hvor de nu advarer Nordkorea med at fortsætte deres hårde retorik.

- Vi finder det absolut utilladeligt at komme med offentlige meddelelser, der indeholder 'forebyggende atomangreb' mod fjender, skriver det russiske forsvarsministerium ifølge The Guardian.

Har ret til selvforsvar
- Pyongyang (Nordkoreas hovedstad, red) skal være klar over det faktum, at Nordkorea vil blotte sig over for det internationale samfund og danne grobund for, at de bruger militære midler med den begrundelse, at stater har ret til at forsvare sig selv, skriver de videre.

Se også: Nordkorea truer med 'vilkårligt atomangreb': Vi reducerer jer til flammer og aske

Rusland har historisk set haft tætte relationer til Nordkorea. Derfor kalder russerne også USA og Sydkoreas øvelse for over grænsen og skriver:

- Selvfølgelig skal de forholde sig til denne type af militære aktiviteter. Det er helt forståeligt, at de forholder til deres egen sikkerhed, skriver russerne.

The Guardian har talt med Daniel Pinkston, der forsker i Nordkorea fra nabolandet mod syd.

- Pyongyang bør være klar over, at hvis de fortsætter denne type trusler, så vil det få konsekvenser, siger han.

Ingen militær intervention
I forbindelse med Nordkoreas seneste testaffyring talte Ekstra Bladet med militæranalytiker, Johannes Riber Nordby, der bestemt ikke var overrasket, at FN-sanktionerne ikke bed på Kim jong-Un og co.

- Det er helt klart svar fra nordkoreansk side, hvor de siger, at de ikke vil finde sig i, at FN vil pålægge dem sanktioner. De vil protestere og vise, at vi ikke kan knække dem, sagde Riber Nordby fra Forsvarsakademiet, der dog ikke mener, at en militær intervention er nært forestående:

Se også: Kim Jong-un beder militær være klar til at bruge atomvåben

- Jeg tror, at det ville være en ualmindeligt dårlig idé at foretage sig noget militært. Selv om der er politiske diskussioner, så er selv sydkoreanerne nervøse for den dag, hvor Nordkorea ikke kan hænge sammen mere. Jeg tror heller ikke, at Kina vil acceptere det. De vil have en bombezone ned til sydkoreanerne og amerikanerne, hvilket Nordkorea reelt er, sagde Johannes Riber Nordby.

Nordkoreansk kampvogn til militærparade i Pyongyang. (Foto: AP)

- Men hvad skal der til, før man vælger at intervenere militært fra vestlig side?

- Lige nu kan det slet ikke komme på tale. For det første er det voldsomt dyrt at påbegynde sådan et militært engagement. Man skal selvfølgelig se på, hvad man kan få ud af det. Det vil koste mange menneskeliv, og er det prisen værd i en verden, der står rigeligt i flammer? Så reelt set kan Vesten intet gøre, vurderede han.

 

En nordkoreansk familie tager et hvil på togskinnerne i den nordlige Hamgyong-provins. (Foto: AP) Tæt på Kom helt tæt på Nordkorea: Rædslernes rige

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen