Putin klar til krig i Syrien

Det russiske overhus har godkendt ønske fra præsident Putin til at føre krig i udlandet

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg har på det kraftigste frarådet Rusland at engagere sig i Syrien - det bliver nu fuldstændig ignoreret af Putin. (Video: AP)

Pønser Putin på ny invasion?

Det er spørgsmålet mange stiller sig efter Kreml i dag oplyser, at det russiske Overhus senere i dag formelt giver den magtfulde russiske præsident lov til igen at indsætte tropper på udenlandsk territorium.

Obama frygter at tabe ansigt, hvis han laver en officiel aftale med Putin (Foto: AP/RIA Novosti). Politik - 29. sep. 2015 - kl. 20:29 Ekspert om Syrien-forhandling: Obama knap så modig som Putin

Senest det skete, sendte Rusland tropper ind i nabolandet Ukraine i forbindelse med annekteringen af Krim-halvøen.

Ifølge det statslige nyhedsbureau RT er tilladelsen givet i forbindelse med den øgede militære tilstedeværelse i Syrien, hvor den syriske præsident Bashar Assad har efterspurgt russisk hjælp til at nedkæmpe Islamisk Stat.

Se også: Forskere: Obama har ikke mange muligheder i Syrien

Talsmand for den russiske præsident Sergey Ivanov fortæller til RT, at beslutningen blandt andet kommer efter at flere russiske statsborgere den seneste tid har sluttet sig til terroristerne i Islamisk Stat og deres mulige tilbagevenden til Rusland udgør en trussel mod den nationale sikkerhed.

- Det handler ikke om at nå specifikke udenrigspolitiske mål, der opfylder specielle mål vore vestlige partnere ofte beskylder os for. Det handler kun om at beskytte den Russiske Føderations interesser, siger Sergey Ivanov.

Luftkamp mod terror
I første omgang er planen dog, at de russiske tropper skal bekæmpe Islamisk Stat fra luften.

Rusland har de seneste måneder optrappet sin tilstedeværelse i Syrien, hvortil russerne har sendt både militært personel og avancerede våbensystemer.

Fra et center i nabolandet Irak skal kampflyenes missioner koordineres med blandt andre USA, som også kaster bomber over Syrien, skriver RT.

Se også: USA og Rusland optrapper diplomatiske samtaler om Syrien

Anvendelsen af Ruslands væbnede styrker "vil være funderet på folkerettens anerkendte principper og normer".

Flere medier har ifølge nyhedsbureauet Reuters rapporteret, at russiske kampfly allerede har været på opgaver i Syrien, men nu bliver bombningerne altså officielle.

Sergey Ivanov meddeler, at bombningerne vil fortsætte i en tidsbegrænset periode, men vil ikke oplyse hvor længe.

- Vore partnere og allierede vil blive informeret om beslutningen i løbet af i dag igennem vore militære kommunikationsveje. Specifik militær information vil også blive givet her, fortalte Kreml-talsmanden tidligere i dag.

67 kommentarer
Vis kommentarer