Putin stikpille til NATO: De vil nyde magten og velstanden alene

Ruslands mægtigste mand mener, at verden ville være et mere balanceret sted, hvis Rusland havde kæmpet mere for sine interesser efter Murens fald

Den russiske præsident mener, at verden ville se anderledes ud, hvis hans forgængere havde været mere hårdhændede i deres udenrigspolitik (Foto: AP)
Den russiske præsident mener, at verden ville se anderledes ud, hvis hans forgængere havde været mere hårdhændede i deres udenrigspolitik (Foto: AP)

Den russiske bjørn er langt fra tilfreds med sine forgængeres udenrigspolitiske adfærd i tiden efter Berlinmurens fald.

Datidens politikere greb ikke den gyldne mulighed der opstod, da Europa igen åbnede op i starten af 90'erne.

I stedet afløste man den store betonmur, pigtråden og vagttårnene med et usynligt jerntæppe, som NATO-landene - ifølge Putin - med tiden skubbede længere og længere mod øst.

Sådan lyder det fra den russiske præsident i et stort interview med tyske Bild, som det statskontrollerede Russia Today citerer.

USA ønsker berømmelse alene
Ud fra interviewet står det klart, at Vladimir Putin mener, at de seneste 25 års udenrigspolitik fra både Rusland og vesten er fejlslagen og spiller en stor rolle i den opdeling og de spændinger, man i dag oplever mellem NATO-landene og Ruslands allierede.

- Vi har fejlet i at hævde vores nationale interesser. Vi skulle have gjort det fra starten af. Så hele verden kunne have været mere balanceret, tordner Putin mod sine forgængere, men også NATO bliver revset af præsidenten:

- De(NATO og USA red.) ønskede at reagere.

- Efter sammenbruddet af Sovjetunionen, da verdens andet tyngdepunkt forsvandt, var der et ønske (fra NATO red.) om - som de eneste - at nyde tilværelsen på toppen af verden med berømmelse, magt og velstand, siger Putin ifølge Russia Today.

Putin: Lyt til os!
I interviewet kigger den russiske præsident dog ikke kun tilbage på tiden efter Berlinmurens fald og frem til i dag.

Også nutidens flygtningekrise, internationale terrorisme og menneskehandel vendes.

Her opfordrer Putin verden til sammenhold for at overkomme udfordringerne, men:

- Det betyder ikke, det er os der skal blive enige med hvad alt og alle mener om forskellige spørgsmål:

- Hvis nationer ikke er glade for vores standpunkt, burde de finde en bedre løsning end at proklamere os til at være fjenden hver gang. Ville det ikke være bedre at lytte til os og kritisk reflektere over, hvad vi siger, så vi kan nå frem til en aftale og finde en fællesløsning, spørger præsidenten?

Der dog understreger, at han er villig til at gå langt for de mere end 145 millioner russere han repræsenterer og har svoret at beskytte:

- Vi er klar til at gøre det på en ikke-konfrontatorisk måde, for at lede efter et kompromis der selvfølgeligt er basseret på international lovgivning, der bør forståes ensartet af alle, slutter Putin kryptisk.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen