Putins fjende nr. 1 anholdt

Manden, som siger at han vil udfordre Vladimir Putin ved næste præsidentvalg, blev søndag anholdt ved en demonstration i det centrale Moskva

Alexie Navalny bliver anholdt af russiske betjente. Han kaldes også Putins fjende nummer 1. Foto: Evgeny Feldman/AP
Alexie Navalny bliver anholdt af russiske betjente. Han kaldes også Putins fjende nummer 1. Foto: Evgeny Feldman/AP

Russisk politi anholdt søndag oppositionsleder Alexei Navalny, i forbindelse med at tusinder var på gaden i flere russiske byer i demonstrationer imod korruption.

Anholdelsen af Putins fjende skete samtidig med, at snesevis af andre demonstranter og systemkritikere blev anholdt flere steder i landet.

The Times-korrespondenten Tom Parfitt skrev på Twitter at det var demonstrationer og anholdelser i over 80 byer.

Kan starte Tredje Verdenskrig: Her er Putins nye tsunami-torpedo

Dramatisk anholdelse
Søndagens demonstrationer var mest vendt imod premierminister Dmitrij Medvedevs, som ifølge en rapport fra Navalny har anskaffet sig en række ejendomme på lyssky vis. Det drejer sig blandt andet om en herregård udenfor Moskva med tre helikopterlandingspladser, en stor vinterresidens i OL-byen Sotji, en historisk herregård ved St. Petersborg og en vingård i Toscana.

- Jeg opfordrer alle til at deltage i protesterne. Hvis vi fortsætter med at tie stille og blive hjemme, bliver de ved med at stjæle fra os, skriv Alexei Navalny i sit nyhedsbrev før demonstrationerne.

De russiske myndigheder havde på forhånd kaldt demonstrationerne for en 'ulovlig provokation' og anholdelsen af Navalny, som har erklæret at han vil udfordre Putin ved næste præsidentvalg, skete da også under dramatiske omstændigheder i det centrale Moskva.

En journalist fra Reuters fortæller hvordan russisk politi i kampuniformer anholdt Navalny da han kom op fra en metroskakt for at slutte sig til demonstrationen i det centrale Moskva.

Umiddelbart efter anholdelsen dannede hundredvis af demonstranter kreds om politiets køretøjer, og forsøgte at få Alexei Navalny ud af bilen. Dog uden held, da det blev forhindret af indenrigsministeriets hårdtslående specialtropper OMON.

Senere bekræftede en talsmand for anklagemyndigheden at Navalny er i politiets varetægt.

Politi og demonstranter i karambolage Foto: AP
Politi og demonstranter i karambolage Foto: AP
 

Korruptionens Zar
Navalny, der tidligere har kaldt præsident Vladimir Putin for "korruptionens zar", har tidligere været fængslet for kritik af styret og for ulovlig politisk aktivisme, og er tidligere blevet angrebet udenfor sin bolig af Putin-tilhængere med grøn maling. 

Han var tidligere en af de mest kendte bloggere i landet, indtil han blev sigtet og dømt i 2013. Anklagen gik på svindel fra en statslig tømmervirksomhed, da Aleksej Navalny var konsulent for guvernøren i den russiske Kirov-region i 2009.

Beskyldningerne og dommen betragtes dog af oppositionen som Putins forsøg på at skaffe sig af med en besværlig rival.

Protesterne, der regnes for at være den største siden en bølge af anti-Kreml demonstrationer i 2011/12, kommer et år før det næste russiske præsidentvalg, hvor Vladimir Putin ventes at stille op til en fjerde periode.

Præsidenten er ofte blevet kritiseret for at knægte pressefriheden og for at bruge statsapparatet til at bringe politiske modstandere til tavshed.

Nævnes ikke i russiske medier
Det russiske nyhedsbureau Interfax citerer Vadim Ampelonskij, en pressetalsmand i det russiske kommunikationsministerium for følgende:
  - At gennemføre ulovlige demonstrationer er et brud på loven og udfør en trussel imod den offentlige sikkerhed. I den forbindelse har vi rettet henvendelse til en række medier, som har givet støtte til organisatorerne af disse ulovlige demonstrationer.

Ampelonskij afviste samtidig, at regeringen begrænser pressefriheden. Søndagens hændelser omtales dog kun meget kort i de store landsdækkende russiske medier og er især vinklet på, at demonstrationerne var ulovlige.

Anholdelsen af oppositionslederen Navalny omtales ikke i de landsdækkende russiske medier.