Putins hemmelige Stasi-fortid afsløret

Putin kamouflerede sig som agent for østtysk hemmeligt politi, Stasi

Putins hemmelige id har hidtil ligget gemt i Stasis arkiv under materiale vedrørende ‘mandskab og oplæring’ i Dresden-afdelingen. Foto: AP
Putins hemmelige id har hidtil ligget gemt i Stasis arkiv under materiale vedrørende ‘mandskab og oplæring’ i Dresden-afdelingen. Foto: AP

Den russiske præsident Vladimir Putin besad et Stasi-id-kort, da han slutningen af 1980’erne arbejdede og boede i den dengang østtyske by Dresden.

Det afslører den tyske avis Bild.

Kortet bærer Putins egen underskrift. Det gav ham en hidtil ukendt magt i det kommunistiske regime. Politibetjente og andre myndighedspersoner måtte føje ham, når han viftede med kortet, som skjulte hans sande identitet som udsendt fra overmagten i Moskva.

Det gamle Stadtschloss i Potsdam huser delstaten Brandenburgs landdag. I baggrunden er det Nikolai Kirche fra 1837. Kirken blev svært skadet under Anden Verdenskrig og blev fuldt genopbygget i 1981. (Foto: Alamy Stock) Rejseunivers KGB og Stasi: Oplev fortiden i hemmelige tyske fængsler

Østtyskland var frem til murens fald en sovjetisk satellitstat, hvor magthaverne i det lukkede land bukkede og nejede, når topfolkene i Moskva udstak ordre. Men over for befolkningen forsøgte styret at skjule denne virkelighed.

Nøjagtig hvorfor Putin var udstyret med Stasi-id, er usikkert. Men når den senere præsident kunne udgive sig som medlem af det hemmelige korps, der overvågede østtyskerne mindste bevægelser, gav det ham givetvis muligheder, som var lukket land for en jævn KGB-agent, der måtte operere mere i det skjulte.

Den tyske kansler Angela Merkel er bange for hunde, men alligevel lukkede Putin sin store labrador Koni ind til et møde mellem de to i Sochi i 2007. Arkivfoto: /ritzau/Topfoto
Den tyske kansler Angela Merkel er bange for hunde, men alligevel lukkede Putin sin store labrador Koni ind til et møde mellem de to i Sochi i 2007. Arkivfoto: /ritzau/Topfoto
 

Mistede sit Stasi-id
Vladimir Putin bar titlen af major i KGB og var dermed højt i hierarkiet.

Putin talte og taler fremragende tysk. Så han har haft let ved at begå sig i det østtyske samfund. Som når han i dag mødes med 'Mutti' Merkel, så foregår deres samtaler på tysk.

Ifølge Bild mistede Putin i 1990 sit Stasi-id. Det er uvist hvorfor.

Det har tidligere været fremme, at Putin boede i en beskeden lejlighed i en boligblok i sine år i Dresden fra 1985 til 1989.  

Ved siden af sine hemmelige aktiviteter brugte han tiden med sin kone og to døtre. Der var også tid til at besøge sit stamværtshus ‘Hos Thor’, hvor han nød en bajer af mærket Radeberger. En øl som Merkel også har for vane at servere, når de to har overstået mere alvorlige pligter.

BLÅ BOG: Vladimir Putin - fra KGB-spion til Ruslands præsident

Navn: Vladimir Putin

Alder: 65 år. Født 7. oktober 1952.

Fødested: Leningrad (nu Sankt Petersborg), Rusland.

Søn af: Fabriksarbejderen Vladimir Putin og Maria Putin.

Nationalitet: Russisk.

Uddannelse: Jura på Leningrad Universitet 1975.

Civilstand: Skilt. Gift med Ludmila Shkrebneva Putin fra 1983 til 2014.

Fritidsinteresser: Judo. Har det sorte bælte.

Karriere:

 • 1975: Bliver ansat i den sovjetiske efterretningstjeneste KGB. Her får han ansvaret for at overvåge udlændinge i Leningrad.
   
 • 1997: Bliver udnævnt som vicedirektør i Kreml under præsident Boris Jeltsin.
   
 • 1998: Bliver chef for den russiske efterretningstjeneste FSB.
   
 • August 1999: Jeltsin udpeger Putin til Ruslands premierminister.
   
 • December 1999: Jeltsin træder tilbage midt i en politisk skandale, og Putin bliver fungerende præsident i Rusland. Putin giver Jeltsin politisk immunitet mod retsforfølgelse.
   
 • Marts 2000: Putin bliver valgt til Ruslands præsident.
   
 • Marts 2004: Putin bliver genvalgt efter at have ført kampagne som uafhængig kandidat.
   
 • Marts 2008: Putin bliver udpeget som premierminister af landets nye præsident, Dimitrij Medvedev.
   
 • Marts 2012: Putin bliver for tredje gang valgt som Ruslands præsident.
   
 • December 2017: Putin annoncerer, at han stiller op til præsidentvalget i foråret 2018.
   
 • Marts 2018: Putin bliver for fjerde gang valgt som Ruslands præsident.

Kilder: CNN, Reuters.

304 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere