Annonce:
Annonce:

Putins hemmelighed: Spiller med arktiske muskler

Rusland har i ugens løb gennemført en gigantisk militærøvelse i blandt andet at erobre en ø i Arktis. Men der er ingen billeder

Russerne har offentliggjort en række billeder fra en stor militærøvelse, men hemmeligholder billeder fra den arktiske del. Foto: Russisk forsvar.
Russerne har offentliggjort en række billeder fra en stor militærøvelse, men hemmeligholder billeder fra den arktiske del. Foto: Russisk forsvar.
Annonce:
Følg Samfund

Både Danmark og Rusland har gjort officielt krav på Nordpolen.

De to lande er også begge i gang med arktiske militærøvelser lige nu, men Rusland holder igen med detaljer og billeder af den røde hær.

Der mangler ellers ikke billeder af den store militærøvelse, men selve delen om at erobre en ø i Arktis hemmeligholdes, skriver Aftonbladet.

- Rusland har et specielt ansvar for de arktiske regioner, siden en tredjedel af russisk territorium er i de mest nordlige egne, sagde den russiske præsident Vladimir Putin på en pressekonference i forbindelse med øvelsen ifølge det norske Aftonbladet.

Kristian Jensen om Nordpolen-strid: Vi kan kun vente

Annonce:

Putin understregede, at Rusland ønsker et øget samarbejde med landene i Det arktiske råd 'på alle områder'. Udtalelsen fra den russiske leder falder godt en måned efter, at Rusland gjorde krav på 1,2 millioner kvadratkilometer territorium i Arktis - inklusiv Nordpolen.

Militærøvelsen foregik i det nordøstlige Sibirien og var en såkaldt amfibie-øvelsen. Den gik angiveligt ud på at angribe et øde kystområde med skibe og helikoptere og etablere en lejr på en ø.

Kamphelikoptere blev brugt til at fragte en fortrop af soldater ind, mens specialbyggede marinefartøjer skulle angribe med soldater fra den nye arktiske brigade i Ruslands forsvar.

Første russiske øvelse i Arktis
- Det er første gang, at enheder fra Nordflådens arktiske brigade har deltaget i den slags operation, siger Vadim Serga, pressetalsmand i den russiske flåde, til nyhedsbureauet Interfax ifølge Aftenposten.

Russisk minister: Arktis-splid med Danmark kan vare 15 år

- Vi øver forsvaret af Ruslands kyst, siger pressetalsmanden.

Annonce:

95.000 soldater
Den arktiske øvelse er en lille del af årets største militærøvelse i Rusland - kaldet Center 2015. I alt deltager 95.000 soldater, 7000 køretøjer og 170 fly. Det er den store øvelse, som der nu er offentliggjort billeder af.

I august 2007 plantede russerne demonstrativt et flag på havbunden ved Nordpolen. Siden da har kampen om det hvide land hersket i diplomatiske kulisser, og i december 2014 gjorde den daværende SR-regering også krav på Arktis.

Danmark gjorde krav på 895.000 kvadratkilometer havbund i Arktis - et område, som går helt op til Nordpolen. Allerede på det tidspunkt var det kendt, at både Rusland og Canada også mente at have ret til området. Norge og USA leger også med tanken om kontrol med Arktis.

Greenpeace frygter baggrunden for dansk Arktis-krav

Dansk øvelse med frømænd
Danmark har torsdag for første gang sendt en arktisk beredskabsstyrke til Grønland, hvor der i 10 dage skal øves på både øst– og vestkyst.

Annonce:

Torsdag morgen drog infanterisoldater fra Slagelse, patruljefolk fra Frømandskorpset, specialister i bekæmpelse af kemiske kampstoffer fra både forsvaret og Beredskabsstyrelsen i et chartret fly fra Roskilde Lufthavn.

I Aalborg kom andre eksperter om bord på flyet med kurs mod islandske Keflavik. Senere fulgte et Hercules-fly efter med bl.a. soldater fra Jægerkorpset og flyvevåbnets medicinske evakuerings-enhed.

- Formålet med øvelsen er at træne Arktisk Kommando i Nuuk i at modtage og indsætte Arktisk Beredskabsstyrke, skriver forsvaret i en pressemeddelelse.

- Derudover trænes Arktisk Kommando også i at lede og gennemføre operationer til vands, til lands og i luften på både øst- og vestkysten af Grønland. Øvelsen har desuden til formål at træne personer og enheder, som indgår i Arktisk Beredskabsstyrke, i at arbejde under arktiske forhold.

Rusland gør krav på samme arktiske havbund som Danmark

Annonce:

Skatte i Arktis
FN's Kommissionen for Kontinentalsoklens Grænse skal nu vurdere, hvem der har ret til området. Rusland har vurderet, at det vil tage op mod 15 år at finde frem til, hvordan grænserne skal gå i Arktis.

Undergrunden i Arktis menes at indeholde store naturressourcer, og derfor er en række lande interesseret i at få del i territoriet. Blandt andet knap 600 oliefelter og omkring 150 gasfelter.

Samtidig er det nu muligt at fragte gods med skib via en nordlig rute mellem kontinenterne, fordi isen bliver mindre og mindre på grund af klimaforandringerne.

To forskere forsvundet: Her er deres sidste hilsen

Hovedformålet er angiveligt ikke at øve en krig i arktis, men derimod at forbedrede russisk militær til udfordringer i Centralasien og Kaukasus.

En central øvelse handler om hurtig transport af et større antal soldater til Centralasien. Russerne frygter angiveligt, at en borgerkrig i tidligere stater i Sovjetunionen og give Islamisk Stat mulighed for at få fodfeste.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: