Putins rockere afvist ved EU-grænse: - De kalder os ekstremister

Rockergruppens fejring af Ruslands sejr over nazisterne i Anden Verdenskrig blev delvist afbrudt ved Polen

Night Wolves MC satte i 2015 kursen mod Berlin for at markere 70-årsdagen for 'Den Røde Hærs' sejr over Nazi-Tyskland. De blev dog afvist ved grænsen til både Polen og Tyskland. Video: AP

En større gruppe motorcyklist fra den russiske rockergruppering Night Wolves er blevet afvist ved den polske grænse.

Det skriver flere russiske medier.

Grupperingen, der blandt andet er kendte som loyale støtter af den russiske præsident Vladimir Putin, var på vej fra Moskva til Berlin i anledningen af årsdagen for Sovjetunionens sejr over nazisterne 9. maj.

Night Wolves: Her er Putins rocker-venner

- Vi står på denne (russiske, red.) side af grænsen. Vi kan ikke bevæge os videre fordi de polske grænsevagter straks vil sende os tilbage, siger gruppens leder Alexander Zaldostanov i et interview med tv-stationen Rossiya 24 ifølge den engelsk sprogede version af det statskontrollerede medie Sputnik.

I forbindelse med afvisningen ved den polske grænse viftede nogle af Night Wolves-medlemmerne med et sovjetisk sejrsbanner.

- De polske grænsevagter sagde flaget var ekstremistisk, lyder det fra Alexander Zaldostanov.

Billede fra 2015 af russiske Night Wolves, der flager med St. Georges banner - et sovjetisk symbol for russernes deltagelse og sejr i anden verdenskrig. Foto: AP
Billede fra 2015 af russiske Night Wolves, der flager med St. Georges banner - et sovjetisk symbol for russernes deltagelse og sejr i anden verdenskrig. Foto: AP
 

EU-borgere lukket igennem
En del af Night Wolve-gruppe havde europæiske pas.

Denne del af gruppen blev lukket ind via Polen, mens andre af rockergrupperingensmedlemmer forsøger at få adgang til Tyskland via Polens naboland Tjekkiet.

Masseslagsmål og protest
Sidste år skabte Night Wolves problemer i Sofia, da de på en større Østeuropa-turne var forbi den bulgarske hovedstad.

Foran Alexander Nevsky-katedralen ventede to grupper for at tage imod rockerne - dem, som var for gruppens besøg og dem, der var imod.

Her opstod flere voldsomme slåskampe. Turneen gik under navnet 'slavisk verden 2016', og formålet var Night Wolves at knytte tættere bånd mellem det slaviske folk og skabe fred.

Det ifølge Sputnik er tredje år i træk, at Night Wolves bliver afvist at køre turen fra Moskva til Berlin i forbindelse med nazisternes nedlag.

Alexander 'Kirurgen' Zaldostanov: Den akademiske rocker

Alexander Zaldostanov er ikke som rockere er flest.

Den store mand, der leder Ruslands mest magtfulde rocker-bande, blev født i 1963 i den ukrainske by Kirovograd. Det meste af sin opvækst fik han i Moskva, men hver eneste sommer tog han på lejr i byen Sevastopol.

Selv om han er født i Ukraine, så har Rusland altid været moderlandet, mens Europa aldrig har været et hit.

- Rusland er Ukraines mor, mens Europa altid vil være stedmor. Du kan ikke skifte din mor ud med din stedmor, selv om hun er rigere og mere succesfuld, har Alexander Zaldostanov tidligere sagt om sit forhold til Ukraine og Rusland.

Som ung studerede han han medicin på universitetet i Moskva, og talentet var tydeligt. Derfor blev han i starten af 1980'erne inviteret til at arbejde for et prestigefyldt institut, der opererede krigsofre og andre alvorligt sårede.

Men allerede dengang flirtede den store mand med bikermiljøet.

Jeg havde et parallelt liv, som regeringen og politiet så negativt på. Jeg var i opposition til dem. Vi havde vores egen klub, og jeg deltog konstant i voldelige kampe, siger Alexander Zaldostanov til det amerikanske magasin VICE, der har lavet et stort interview med rocker-præsidenten.

I 1980'erne stiftede han Night Wolves, der i dag er Ruslands største og mest magtfulde rockergruppering, og ifølge rockerekspert Dirk Wilking er det hans høje intelligens, der har gjort ham så succesfuld.

Alexander Zaldostanov er meget karismatisk. Samtidig er han en akademisk kirurg, der har været i stand til at handle smartere end de vestlige rocker-bander, siger Dirk Wilking

I dag har Alexander Zaldostanov været præsident for Natteulvene i mere end 30 år, og han nyder godt af sit gode venskab med Ruslands præsident.

Alexander Zaldostanov - russisk nationalist og leder af Night Wolves. Foto: AP
Alexander Zaldostanov - russisk nationalist og leder af Night Wolves. Foto: AP

Putins patriotiske rockerven

Night Wolves: Her er Putins rocker-venner