Qvortrup: Minister-melding afslører regeringens strategi

IKEAs åbning blev mødt af skuffelse fra erhvervsminister Simon Kollerup. Regeringen må lave klare retningslinjer, hvis de har et problem, i stedet for at skælde ud, lyder det fra Henrik Qvortrup

Regeringen bruger udskamning som styringsværktøj, lyder kritikken fra Qvortrup. Foto: Olivia Loftlund
Regeringen bruger udskamning som styringsværktøj, lyder kritikken fra Qvortrup. Foto: Olivia Loftlund
Følg Samfund

IKEA åbnede deres butikker i Danmark mandag. Ekstra Bladet var til stede ved genåbningen i Taastrup, hvor kunderne stod i lange køer. Her forløb tingene stille og roligt med respekt for retningslinjerne og afstanden til hinanden.

Virksomheden forsvarede åbningen med, at der ikke var et konkret påbud om at holde lukket, og at en lang række coronaforanstaltninger er trådt i kraft.

Da erhvervsminister Simon Kollerup så blander sig i åbningen af IKEA, bliver han mødt af hård kritik fra flere politikere.

Erhvervsminister vil følge op på IKEA-sag

For Henrik Qvortrup er Kollerups udtalelse et tegn på en større strategi fra regeringen: ikke at lede landet med love, men ved dårlig samvittighed.

- Enten er der et forbud, man skal overholde, eller også er der ikke. IKEA har ikke på noget tidspunkt haft pligt til at lukke, men gjorde det alligevel. Nu har IKEA så vurderet, at de kan åbne igen. Hvis regeringen har problemer med det, skulle de have sat nogle klare retningslinjer op, fortæller Qvortrup efter at have tweetet følgende mandag aften:

Udskamning som styringsværktøj
- Kommentaren fra Kollerup flugter smukt med strategien. Et betydeligt antal danskere synes, at det er den rigtige måde at gøre det på - de 'stay the fuck home'-typer, som synes, at nu skal vi alle kunne fornemme, hvad myndighederne vil, at vi skal gøre. Men sådan fungerer det jo ikke. Enten er der en regel, eller også er der ikke en regel, lyder det fra Qvortrup.

Han henviser til en artikel i Politiken med et talepapir fra statsministeren, hvori der står: 'Udskam dem, der ikke har været fornuftige.'

- Det er med god ret, at folk er blevet forargede over det her. Men regeringen har jo oplevet, at den kan anvende udskamning som et styringsværktøj, og den gik så bare ikke med IKEA. De kunne have pålagt IKEA at holde lukket, men så skal man hoste op med nogle penge fra regeringens side, og det har man ikke ønsket at gøre.

For Qvortrup er det en lunken fremgangsmåde, at man på den ene side ikke har noget forbud, men på den anden side vil give en stor virksomhed dårlig samvittighed.

- Det er jo nemmere, hvis man, i stedet for at skulle give erstatning, kan få virksomhederne til selv at træffe den beslutning, som regeringen ønsker.

Ikea-krig på Borgen

Zoologiske haver endte med at følge regeringens anbefalinger om ikke at åbne trods en godkendelse fra Rigspolitiet.

- Det er interessant, at regeringen mener, at den kan bruge den styreform, at 'nu skal i alle have lidt dårlig samvittighed. Vi vil ikke sige, hvad I må, men I skal have lidt dårlig samvittighed'. De spiller på den stemning, der er blandt mange - den lidt selvretfærdige farisæiske stemning, at nu skal man gøre det, som myndighederne anbefaler, og de, der ikke gør det, er nogle slemme nogle. Virksomhederne og befolkningen må have faste retningslinjer at pejle efter. Alt andet er urimeligt, siger Qvortrup og afslutter med en opfordring til regeringen:

- Nu må regeringen træde i karakter og sige, hvad der er lovligt og ulovligt. Det her er ikke en fair måde at gøre det på.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+