Qvortrup: Nu må Mette F. på banen

Der er et skrigende misforhold mellem de billeder, vi har set fra plejehjemmet i Aarhus, og den tryghed, statsministeren har lovet os, lyder det fra politisk kommentator Henrik Qvortrup

De svageste var de vigtigste for statsministeren under coronakrisen. Hvor vigtige er de for hende nu? Producer: Emma Svendsen
Følg Samfund

Pernille Vermund (NB), Karina Adsbøl (DF) og senest Søren Pape (K) kalder det 'en skandale'.

Politikere står i kø for at kritisere forholdene i TV2's skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, som Ekstra Bladet offentliggjorde mandag.

Men hvis det viser sig, at plejesvigtet af 90-årige Else ikke er en enlig svale, så er der tale om politik i et bredere perspektiv, fastslår Ekstra Bladets politiske kommentator.

- Hvis vi antager, at de her frygtelige film, vi har set fra Aarhus, i virkeligheden bare udgør toppen af isbjerget. At vi her ser forhold, som man måske kan finde på mange andre plejehjem i Danmark.

Her er TV2-optagelserne Danmark ikke må se

- Så er det et mere principielt politisk problem, vi står og ser ind i, lyder det fra Henrik Qvortrup.

Det er blandt andet disse optagelser, som TV2 vil have, at Ekstra Bladet skal fjerne. Video/redigering: TV2, Emma Svendsen

Kan ramme statsministeren
Og sådan et problem kan lande tungt på statsminister Mette Frederiksens skuldre.

- Vi har en statsminister, der om nogen har lovet danskerne tryghed, fortsætter Qvortrup.

- Når sådan noget som det her kan foregå på et dansk plejehjem, når en 90-årig dement kan blive behandlet på denne her måde, er det jo mildest talt ikke udtryk for den tryghed, som statsministeren har lovet os allesammen, at hun gerne vil være garant for.

- 

Der er et skrigende misforhold mellem de billeder og de ting, vi ser her, og så det, som statsministeren har sagt: at hun garanterer os danskere tryghed.

Du skal se med

Hvis det plejesvigt, vi har set dokumenteret fra plejehjemmet i Aarhus, er en tendens i plejesektoren, kalder det klart på politisk handling, mener Henrik Qvortrup.

- Det er jo meget godt med alle skåltalerne om, at vi skal passe på hinanden, og vi skal passe på de gamle, men hvad hjælper det, hvis det foregår på den måde, vi nu har set.

- Så er det jo, at man siger et, og der foregår noget helt helt andet derude, hvor virkeligheden rent faktisk finder sted.

Til halloween-fest i lorteble

Video/redigering: TV2/Emma Svendsen

Ikke noget værdigt liv
'Vi skal tage vare på de svageste i samfundet,' lød det gentagne gange fra statsminister Mette Frederiksen under den coronapandemi, der for denne gang ser ud til at være drevet over i Danmark.

Det klinger dog hult hos Henrik Qvortrup, hvis det menneske, der blev reddet fra corona, bliver behandlet, som Else blev på plejehjemmet.

- Når vi har skullet passe sådan på i den her coronaperiode, er det jo blandt andet for at sikre, at mennesker på plejehjem, dem, der er de allersvageste, ikke bliver ramt af coronaen og dør.- Man må jo sige, at hvis de, der er blevet reddet af coronaindsatsen, som regeringen har sat i værk, bliver tvunget til at leve et liv som det, vi har set, at stakkels Else måtte leve - jamen så var det næsten bedre, at det ikke havde været tilfældet.

Frygtede de ville slå hende ihjel

Plejere om dements familie: - Skøre i bolden

Video: TV2

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.