Rådet for Sikker Trafik: Cyklisterne skal passe på

Der hviler en stor opmærksomhedsopgave hos lastbilchaufføren, når han eller hun tager et højresving, men også de blødere trafikanter skal være ekstremt opmærksomme, lyder beskeden efter endnu en dødelig ulykke

Her kan du høre mere om kampagnen

Et vellykket højresving uden tragiske følger kræver, at begge de implicerede trafikanter er mere end almindeligt opmærksomme.

Senest i dag har en cyklist fra Thisted mistet livet i en kollision med en lastbil, der var i færd med at dreje til højre.

Få gode råd til sikre cykelture og højresving i klippet ovenfor.

Rådet for Sikker Trafik kan efter flere år med aktive højresvingskampagner dog berette, at antallet af dræbte ved sådanne ulykker er bragt voldsomt ned.

Hold dig fra de forhjul!
Når man som lastbilschauffør skal svinge til højre, er der med eller uden cyklister i nærheden tale om en ekstrem stor opmærksomhedsopgave. Alle spejle skal tjekkes, de skal orienteres hele vejen omkring vognen og der skal tages højde for flere blinde vinkler.

- Mens cyklistens opgave afhænger mest af påpasselighed og tilbageholdenhed. Hold øje med de forhjul! Hvis lastbilen er i blot den mindste bevægelse, skal man holde tilbage. Hvis den står bomstille på vejen, skal man alligevel ikke regne med at chaufføren i udgangspunktet har set dig, fortæller Pernille Ehlers, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

En kvindelig tendens?
Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik fortæller at det er en hårdnakket myte, at trafikofre der bliver dræbt i højresvingsulykker, oftere er kvinder.

- Der er intet belæg for at påstå, at det oftere er kvindelige cyklister, der mister livet. Myten er opstået for et par år siden, hvor flertallet i statistikken var kvinder, fortæller Pernille Ehlers.

30 kommentarer
Vis kommentarer