Rådmand vil ikke politianmelde Ekstra Bladet

PLEJEHJEMSSVIGT: Ældrerådmand afviser at politianmelde visning af TV2-optagelser, selvom hendes egen forvaltning har fået nedlagt forbud imod dem

Her kan du se, hvordan demente Else flere gange bønfalder personalet på plejehjemmet om at lægge hende tilbage i sengen. Alligevel fortsætter de med at bede hende presse afføring ud på en ble, der ligger i sengen under liften. Videoreportage: TV2 Dokumentar
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Ældrerådmanden i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), vendte for kort tid siden på en tallerken og afviser nu at politianmelde Ekstra Bladet for at vise klip fra en omstridt TV2-dokumentar.

- Det er jo en myndighedsting. Og det må myndighederne tage sig af, siger hun til TV2 News.

- Betyder det, at Aarhus Kommune ikke kommer til at gøre noget? Ikke kommer til at politianmelde Ekstra Bladet for at vise optagelserne?

- Jeg gør i hvert fald ikke, nej. Så det forventer jeg heller ikke, at Sundhed- og Omsorg (hendes egen forvaltning) gør i Aarhus Kommune, siger hun.

- Så Ekstra Bladet kommer ikke til at blive retsforfulgt. I kommer ikke til at gøre mere på nuværende tidspunkt?

- Jeg kommer ikke til at anmelde det her. Nej.

Vred Pape: 'Det er en skandale'

Video/redigering: Ernst van Norde, Emma Svendsen

Kaldte det ulovligheder
Udmeldingen går stik imod det, hendes egen forvaltning har arbejdet for. Nemlig at stoppe visningen med hjælp fra domstolene, hvilket indtil i går lykkedes.

Tidligere i dag sagde hun også til Ritzau, at der var tale om 'ulovligheder', når optagelserne alligevel kom frem i Ekstra Bladet.

- I Aarhus Kommune kommer I ikke til at foretage jer yderligere i forhold til, at Ekstra Bladet har vist de her optagelser?

- Nej. Jeg gør ikke i hvert fald, siger hun nu til TV2 News.

- Hvad betyder det? Betyder det, at der er nogen andre, der kan gøre det?

- Det betyder, at jeg er rådmand. Jeg er ikke jurist. Som rådmand siger jeg nej. Men hvis juraen siger noget andet, skal jeg jo bøje mig for det.

- Men jeg gør ikke - og jeg formoder og forventer heller ikke, at Sundhed- og Omsorgsforvaltningen gør det. Men jeg kan selvfølgelig blive klogere. Jeg er ikke jurist, siger rådmanden, som altså er øverste chef for netop denne forvaltning i Aarhus Kommune.

Ekstra Bladet har både mandag og i dag forgæves forsøgt at få et interview med Jette Skive om sagen.

Video/redigering: TV2/Emma Svendsen

Kræver svar fra ældreminister: - Rystende

Sådan virker et fogedforbud

Et fogedforbud er en midlertidig afgørelse, hvor retten har bestemt, at et firma eller en person skal stoppe med at gøre en bestemt handling.

Det kan være et forbud mod at sælge et produkt, som en konkurrent mener er en kopi. Eller det kan være en artikel eller en udsendelse, som en part i sagen mener bryder loven.

I sagen om TV2-dokumentaren har Aarhus Kommune krævet, at optagelserne ikke bliver vist, fordi de ifølge kommunen krænker både den demente Else og de ansatte, der er blevet filmet. Det har fogedretten og senere landsretten givet kommunen ret i og derfor stoppet TV2-udsendelsen.

Sagen kan senere blive ført videre ved domstolene, hvor man endelig afgør, om fogedforbuddet er korrekt, eller om TV2 senere alligevel får lov til at vise udsendelsen.

Hvis man bryder et fogedforbud, kan det koste de ansvarlige en bøde eller i værste tilfælde en fængselsstraf.

Fogedforbud er i øvrigt en forældet betegnelse, da forbuddet rent juridisk hedder 'Midlertidig afgørelse om forbud og påbud'.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt