Rasende over ulovlig nedrivning: Nu kommer ansvarlig med garanti

En bevaringsværdig skorsten får kappet 11 meter, men så stopper yderligere nedrivning også. Det garanterer bygherrerådgiver

Naboer til en bevaringsværdig skorsten rasede torsdag, da de opdagede, at skorstenen under ulovlige forhold var i gang med at blive revet ned. Privatfoto
Naboer til en bevaringsværdig skorsten rasede torsdag, da de opdagede, at skorstenen under ulovlige forhold var i gang med at blive revet ned. Privatfoto

Det skabte ramaskrig blandt naboerne til det, der tidligere husede de gamle Slagtergårde på Vesterbro i København. Torsdag formiddag var de vidne til begyndelsen på en ulovlig nedrivning af det eneste tilbage på byggepladsen - en bevaringsværdig skorsten.

Ejeren, Jesper Reinholdt, fik hurtigt et straks-påbud fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune mod at røre mere ved den mere end 130 år gamle skorsten, men nu er der nyt i sagen.

Fredag er der givet tilladelse til, at skorstenen får kappet 11 meter af sin højde, så den går fra 31 til 20 meter. Et arbejde der er gået i gang i fredag. 

Men så stopper festen også der. Det garanterer bygherrerådgiver Gert Olsen, der står for bebyggelsen af Toves Gaard, som det nye lejlighedskompleks på Enghavevej 12, kommer til at hedde.

- Jeg kan garantere dig 100 procent, at bygherren og jeg ikke ønsker at skorstenen bliver revet ned. Om kommunen så af andre grunde finder ud af, at de hellere vil have den helt ned, det kan jeg ikke garantere, siger Gert Olsen til Ekstra Bladet.

Har ansøgt om total nedrivning
Bygherrerådgiveren har tidligere indsendt en ansøgning til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, hvor der søges om dispensation for at tage 11 meter af skorstenen grundet nedstyrtningsfare.

Men i ansøgningen søges der også om en nedrivning af hele skorstenen. Den del af ansøgningen har forvaltningen endnu ikke færdigbehandlet.

Se også: I allersidste øjeblik: Borgere stopper ulovlig nedrivning

- Læser man Politiken i dag, så fremgår det, at ejeren, Jesper Reinhardt, har indsendt en ansøgning om helt at få lov til at fjerne skorstenen, hvordan hænger det sammen med, at den ifølge dig ikke bliver revet ned til grunden?

- Kommunen bad om nogle arkitektoniske redegørelser for, hvordan bebyggelsen vil tage sig ud, hvis skorstenen blev kortet ned – alternativt helt fjernet. Det er dem, der har bedt om det. Vi har ikke spekuleret specifikt i at få lov at rive den helt ned.

- Vi har haft et ønske om, at skorstenen bevares i en højde på 20 meter, så den bliver stabil, siger Gert Olsen til Ekstra Bladet.

Trodsede straks-påbud
Både kommune og politi blev torsdag kontaktet af vrede beboere, fordi nedrivningen af skorstenen var gået i gang uden tilladelse.

- I har afventet en afgørelse på, om det er okay at kappe 11 meter – hvorfor har I påbegyndt arbejdet af nedrivningen, før I har fået lov til det?

- Det er ganske enkelt, fordi at det er bygherrens forbandede pligt. Når han konstaterer, at der er en fare for nedstyrtning, så er det hans pligt som grundejer at sikre, at der ikke sker personskade, hvis den vælter.

- Det er kommunen blevet orienteret om. Det har jeg, inden nedrivningen overhovedet gik i gang, drøftet med kommunens jurist på sagen, med enhedschefen og med kommunens tilsynsførende, inden det hele gik i gang. De har tilkendegivet, at nedrivningen, hvis vi begyndte, ville være ulovlig, men at de ikke ville sætte sig imod den, lyder forklaringen fra Gert Olsen.

- Får I en bøde for det her?

- Det vil jeg sandelig ikke forvente. Politiet har været henne to gange i dag og set den nedrivningstilladelse, vi har. De har sagt 'god weekend og god arbejdslyst. Se at få den ned i en fart', lyder det fra Gert Olsen.

Skorsten bliver stående
Enhedschef i Københavns Kommune Kevan Kjølby Hansen siger til Ekstra Bladet, at han forventer, at der vil komme en 'genetablering af skorstenen'.

- Har Københavns Kommune nogen som helst interesse i, at den skorsten skal fjernes helt, eller bliver den stående med sine 20 meter?

- Nej, altså umiddelbart bliver den stående med de 20 meter. Vi har som myndighed ikke nogen interesse i at fjerne en bevaringsværdig bygning. Såfremt at ejeren får afslag på sin ansøgning, så vil vi nok kræve, at bygningen bliver genopført som sidst lovlige godkendte forhold.

- Det vil nok betyde genetablering af skorstenen. Så den kommer op i sin daværende højde og drøjde, som den var før.

- Så hverken ejeren eller kommunen har interesse i, at den skal fjernes, så bliver konklusionen vel, at den bliver stående?

- Det er sådan, som vi ser det i hvert fald, lyder det fra enhedschefen.

13 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen