Raser efter detalje i Mulan-film: En skandale!

Kina anklages for at holde en million muslimer til fange i arbejdslejre, hvor den nyeste Mulan-film er optaget

Raser efter detalje i Mulan-film: En skandale!

Fra flere sider opfordres der nu til boykot af den kommende Mulan-film. Se en trailer til filmen her.

Med et budget på svimlende 200 millioner dollars har den nyeste Mulan-film været ventet med spænding.

Alligevel er det overraskende nok filmens slutning, der er løbet med opmærksomheden.

I rulleteksterne sender Disney en 'særlig tak' til det kinesiske styre og et sikkerhedsfirma i provinsen Xinjiang. Det skriver The Guardian og BBC.

Eksperter fra FN har længe anklaget Kina for at tilbageholde op mod en million af det muslimske mindretal uighurerne i lejre i netop Xinjiang-provinsen.

Det har dog ikke holdt filmholdet fra at optage flere scener i den omdiskuterede provins, ligesom myndighederne får en særlig tak med på vejen i rulleteksterne.

Opfordrer til boycott
I flere dele af Asien opfordrer folk på de sociale medier til at boykotte filmen under hashtaggene #BoycottMulan og #BanMulan.

En af dem er den kendte aktivist Joshua Wong.

Kina-kender og klummeskribent i avisen Washington Post Isaac Stone Fish kalder filmen en 'skandale', efter at det er kommet frem, hvor flere af scenerne er optaget.

'Hvorfor skulle Disney absolut arbejde i Xinjiang? Det var ikke nødvendigt. Der er masser af andre regioner i Kina og lande verden over, der har mindst lige så smukke bjerglandskaber, som man ser i filmen. Ved at vælge Xinjiang normaliserer Disney krænkelser af menneskerettigheder', skriver Isaac Stone Fish.

Udskældt skuespillerinde
Filmens hovedrolleindehaver, Liu Yifey, trak allerede overskrifter sidste år.

Under månedlange, voldelige sammenstød mellem prodemokratiske demonstranter og politiet i Hongkong gik skuespillerinden offentligt ud og gav sin støtte til politiet.

'Jeg støtter politiet i Hongkong. I kan alle angribe mig nu. Hvilken skam for Hongkong', skrev Liu Yifey på det kinesiske sociale medie Weibo sidste sommer.

'Vores Mulan'
Mulan skulle have haft premiere tilbage i marts, men er blevet udskudt flere gange på grund af coronapandemien.

I filmen udgiver den uregerlige Mulan sig for at være en mand, så hun kan tage sin fars plads i kejserens hær og drage i krig.

Hun ender som en ukuelig heltinde, der kæmper for sit land, og da aktivisten Agnes Chow i august blev anholdt i Hongkong, blev hun på sociale medier hyldet som 'den rigtige Mulan' og 'vores Mulan'.

Disney har endnu ikke kommenteret kritikken.