Raser mod Bjerregaards asylprojekt: Lad flygtninge spille i Brøndby

Lokalt folketingsmedlem kalder det for en 'lidt for fiks idé', at storstilet integrationsprojekt skal kulminere med finaleopgør mellem flygtninge-fodboldhold på Slagelse Stadion

Per Bjerregaard står i spidsen for asylprojekt, der skal kulminere med finalestævne i Slagelse. Men lokal DF'er beder ham blive hjemme i Brøndby. (Foto: Tycho Gregers)
Per Bjerregaard står i spidsen for asylprojekt, der skal kulminere med finalestævne i Slagelse. Men lokal DF'er beder ham blive hjemme i Brøndby. (Foto: Tycho Gregers)

Hvis det står til Per Bjerregaard og dennes søn, Anders Bjerregaard, så skal fire fodboldhold fra forskellige flygtningecentre til efteråret være en del af en helt ny liga i Danmark, hvor det kun er flygtningehold, der deltager.

Og med tiden skal turneringen udvides, så alle landets 32 asylcentre er repræsenteret med et hold.

Det fortalte Per Bjerregaard på et møde med erhvervsfolk i Slagelse for nogle uger siden.

Alt så på det tidspunkt ud til at køre på skinner, og Per Bjerregaard, der er idémager til projektet, har også samlet en flok fremtrædende folk omkring sig i projektgruppen. Herunder det lokale folketingsmedlem, byrådsmedlem i Slagelse Villum Christensen (LA).

De synes blandt andet, at Slagelse Stadion skal bruges til projektet. Og de mener ikke, at det kan betyde det store, når nu den tidligere superligaklub FC Vestsjælland er gået konkurs, og Harboe Arena i dag ikke bruges til noget som helst.

DF-medlem nægter at arrangere flygtningebold
Men nu er der kommet grus i fodboldmaskineriet. Ikke alle er begejstrede for ideen. Og slet ikke, at turneringen efter planen skal afsluttes med et storstilet final four-finalestævne på Slagelse Stadion.

- Det er typisk Villum Christensen bare at mase derudad og tage os andre til indtægt for, at nu bliver det bare sådan. Men jeg skal ikke være med til at arrangere flygtningefodbold. Jeg synes ikke, at flygtninge skal have positiv særbehandling, siger byrådsmedlem Henrik Brodersen (DF), som ligesom Villum Christensen sidder i folketinget.

Henrik Brodersen er formand for ejendomsudvalget i Slagelse. Og han er blandt andet som følge af FC Vestsjællands konkurs blevet sat til den opgave at finde ud af, hvordan kommunen så skal anvende byens største fodboldstadion.

Villum Christensen og Per Bjerregaard fortalte for nogle uger siden om 'Asylligaen 2016' over for en gruppe sjællandske erhvervsfolk. (Foto: Rasmus Baaner)
Villum Christensen og Per Bjerregaard fortalte for nogle uger siden om 'Asylligaen 2016' over for en gruppe sjællandske erhvervsfolk. (Foto: Rasmus Baaner)

Send arrangementet til Brøndby
Men ifølge Henrik Brodersen skal stadion i hvert fald ikke bruges til et integrationsprojekt. Han ærgrer sig over, at hans byrådskollega og de to Brøndby-folk får et fodboldprojekt for flygtninge til at se ud som om, at det kan løse alle verdens problemer.

- Gulvbassen har da fået alt, hvad den kan trække i den indholdsbeskrivelse. Jeg synes, de skal tage deres finalestævne og afvikle det på Brøndby Stadion i stedet, siger Henrik Brodersen, som i stedet synes, at nogle af Slagelses omegnsklubber i første omgang bør have lov til at bruge stadion, hvis det skal lånes ud gratis, som projektgruppen lægger op til.

- Der er klubber i Kirke Stillinge og Boeslunde, som hellere end gerne vil spille et par af deres turneringskampe på Slagelse Stadion. De bør da i første omgang have lov, forklarer Henrik Brodersen.

Politisk ballade
Der er lagt op til politisk ballade om projektet i byrådet i Slagelse. Ifølge Henrik Brodersen er der nemlig indgået en politisk aftale om, at Slagelse Stadion ikke skal bruges til noget som helst, før man har fundet samarbejdspartnere, som kan være med til at finansiere driftsomkostningerne på stadion.

Ingen skal ifølge aftaleteksten have lov til at bruge faciliteterne. Ifølge Henrik Brodersen heller ikke flygtninge, der måske kommer fra et land i krig.

Men det kan vel ikke betyde det store, at man låner stadion ud til et enkelt arrangement, som måske endda kan være med til at markedsføre Slagelse Kommune som en flygtningevenlig kommune?

- Det, der er i det, er bare, at vi har en uafklaret sag omkring brugen af stadion. Indtil vi har en afklaring, så er det uheldigt at love nogen, at de bare kan bruge det. Det er direkte dumt at ville gå ud og sælge billetter til noget, man ikke ved, om bliver til noget. Det er en lidt for fiks idé. Indtil vi har en afklaring, så kan vi ikke sige ja til nogen som helst, tordner Henrik Brodersen.

Planer er langt fremme
Ifølge Villum Christensen har TrygFonden og Dansk Røde Kors givet tilsagn om at støtte Asylligaen 2016, så alle spillere får spilledragter, fodboldstøvler og benskinner. Desuden er der allerede indgået aftaler med lokale fodboldklubber om brug af deres baner til træning en gang om ugen i eftermiddagstimerne mellem klokken 12 og 15.

Hvorfor kan I ikke bare lægge finalestævnet på Brøndby Stadion, når nu der tilsyneladende er modstand i Slagelse?

- Nu er de fire asylcentre, der foreløbig er med i projektet, jo fra Midt- og Vestsjælland. Det vil ligesom ikke rigtig geografisk passe sammen, siger Villum Christensen, som trods alt er fortrøstningsfuld over, at han og Per Bjerregaard tilsyneladende har bred opbakning.

- Jeg har allerede tilsagn fra borgmester og kulturchefer, erklærer han.

Men den opbakning giver Henrik Brodersen ikke meget for.

- Jeg håber da, at jeg har opbakning fra mange af mine byrådskolleger. Når man har en politisk aftale, så er der vel tale om en aftale, siger han.

192 kommentarer
Vis kommentarer