Raser mod tandlæger: Uhørt

Tandlæger har droppet overenskomst med klinikassistenter. I en Facebook-gruppe diskuteres, hvordan de ansatte kan komme ud af HK

Arkivfoto: Katinka Hustad/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Katinka Hustad/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

I Facebook-gruppen Tandlæger har en række tandlæger startet en idéudvikling på, hvordan de får deres klinikassistenter til at melde sig ud af fagforeningen HK.

I slutningen af marts vragede tandlægerne den overenskomst, som Tandlægeforeningen og HK havde forhandlet på plads. Det betyder, at der er stor risiko for, at der kommer konflikt på området.

I en tråd, som Ekstra Bladet har set, skriver en tandlæge:

'Kan man ikke bede sine medarbejdere, der er medlemmer af HK, om at melde sig ud? Den kontingent-besparelse er jo også en slags lønforhøjelse,' lyder det efterfulgt af en smiley.

Da en skriver, at det nok ikke er tilrådeligt, responderer tandlægen:

'Man behøver ikke gøre det på skrift. Andre fagforeninger er nok mindst lige så gode. Det Faglige Hus er sikkert også billigere..'

Hos HK raser sektornæstformand Anja C. Jensen over kommentarerne i tråden.

- Jeg er forarget over, at de sidder åbent og diskuterer, om de ikke kan hjælpe med at knægte deres medarbejders ret til at organisere sig.

- Det er rimelig uhørt.

Mulig konflikt
Overenskomsten ville have betydet, at klinikassistenterne ville stige cirka to procent i løn om året, ligesom en række af de elementer, som er aftalt på industriens område, var adopteret ind i overenskomsten.

Men tandlægerne vendte altså tommelfingeren ned. Ekstra Bladet har været i kontakt med den tandlæge, som har skrevet opslaget på Facebook. Han fortæller, at det blot var ment for sjov.

- Det skal forstås på en sjov måde.

- Jeg opfordrer ikke nogen som helst til at melde sig ud af fagforening. Tværtimod synes jeg, at fagforeninger er rigtig gode til at passe på deres medlemmer. Det skal de blive ved med, og jeg har opfordret alle mine medarbejdere til at melde sig i en fagforening, siger han.

Han står dog fast på, at overenskomsten er for dyr:

- Jeg giver dem meget mere end overenskomsten. Og derfor synes jeg, at det er uretfærdigt, at jeg skal påtvinges at give dem mere uden at kunne modregne. Hvis det var uden modregning, så var det fint, siger han.

Anja C. Jensen siger, at det er korrekt, at der ikke kan modregnes:

- Det er fuldstændig rigtigt. For deres udgifter stiger jo også.

- Det er faktisk et af de problemer, vi hører. At arbejdsgiverne siger, at de giver en højere løn end overenskomsten, men de stiger heller ikke, selvom de har været der i mange år.

Tandlæger vrager overenskomst

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind