Raserede i månedsvis med urin og hærværk: Nu har bibliotek fået nok

Et bibliotek på Vestfyn dropper at holde åbent i ubemandede åbningstider. Tis og ødelagte bøger er blandt den hærværk, der får biblioteket til at trække en streg i sandet

Fra og med lørdag er åbningstiderne hos Nørre Aabys bibliotek officielt ændret. Fremover kan biblioteket kun benyttes fire timer om dagen på grund af måneder med hærværk. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Fra og med lørdag er åbningstiderne hos Nørre Aabys bibliotek officielt ændret. Fremover kan biblioteket kun benyttes fire timer om dagen på grund af måneder med hærværk. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Følg Samfund

Ændrede åbningstider på grund af hærværk og uro.

Den triste melding står med rød skrift og et udråbstegn på skiltet på døren ind til Nørre Aaby bibliotek. Fra og med lørdag vil der kun være åbent fire dage om ugen mellem klokken 13 og 17 på det ellers så populære bibliotek på Vestfyn.

Der er nemlig ikke noget, der hedder ubemandede åbningstider mere.

- Vi har oplevet nogle måneder, hvor der har været rod og hærværk. Møblerne er blevet ødelagt, og bøgerne har ligget hulter til bulter. Derfor er det endt med, at biblioteksmedarbejderne primært har brugt deres tid på at rydde op.

Charlotte Pedersen regner med, at de ændrede åbningstider på Nørre Aaby bibliotek kun er for en begrænset periode.
Charlotte Pedersen regner med, at de ændrede åbningstider på Nørre Aaby bibliotek kun er for en begrænset periode.
 

- Så for at passe på det fælles bibliotek, er vi nødt til at bortskære den ubemandede åbningstid, fortæller kulturchef i Middelfart Kommune, Charlotte Pedersen, da Ekstra Bladet møder hende på biblioteket i den lille vestfynske by. 

Brugerne plejede ellers at kunne komme og læse bøger og bruge computerne alle dage mellem klokken syv og 22.

Tissede i balje
Lokalerne har kun været brugt som bibliotek siden påske. 

Men efter sommerferien tog hærværket om sig. Flere grupper af i alt 20-30 drengene i aldersgruppen 10-16 år begyndte at rasere biblioteket, når der ikke var bemanding i aftentimerne.

En smadret rude, en ødelagt dør, tobak fra hjemmerullede cigeretter og computertastaturer fyldte med energidrikke har givet personalet en hel del oprydningsarbejde at se til.

Personalet ved fra overvågningen, hvem der står bag, men drengene, der laver ulykkerne, er fuldstændig ligeglade med, at de er blevet taget på fersk gerning på et kamera, fortæller Charlotte Pedersen.

Blandt andet har personalet kunnet se en dreng på overvågningen, der tisser i en balje i 'børnehjørnet' og grupper af to hold, der kyler bøger efter hinanden.

- Jeg er rigtig trist over det. Det er trist, at man ikke kan bruge biblioteket i fred, og det er trist, at der er unge mennesker, der ikke kan finde på noget bedre at foretage sig, siger kulturchefen.

De mere grelle tilfælde af hærværk er meldt til politiet. Biblioteket er løbende i kontakt med SSP-medarbejdere, om hvad de kan gøre for at tage fat i de lokale børn og unge.

Skiltet på døren ind til Nørre Aaby bibliotek fortæller, at åbningstiderne ændres på grund af hærværk og uro. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Skiltet på døren ind til Nørre Aaby bibliotek fortæller, at åbningstiderne ændres på grund af hærværk og uro. Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

En stigende tendens
Biblioteket i Nørre Aaby er ikke alene om droppe de ubemandede åbningstider.

Formand for Biblioteksforbundet, Tine Segel, fortæller, at forbundet i 2017 tog initiativ til en undersøgelse, der skulle opklare, om bibliotekerne oplever stigende vold, uro og hærværk.

- Baggrunden for undersøgelsen er baseret på en fornemmelse om stigende uro, som vi i forbundet har haft over noget tid. Vi ville undersøge det, fordi vi hørte flere steder fra, at der var problemer med uro på bibliotekerne, fortæller Tine Segel.

Stigende uro på bibliotekerne

- Ved udgangen af 2015 var der 291 åbne biblioteker. Biblioteker, hvor borgere har adgang, selvom der ikke er personale til steder.

- Biblioteksforbundet har lavet en undersøgelse fra 2017, hvor bibliotekernes tillidsrepræsentanter er blevet spurgt, om de oplever en stigning i vold, uro og hærværk på bibliotekerne.

- 44 procent af bibliotekerne oplever stigende uro i de bemandede åbningstider. 36 procent i de ubemandede åbningstider.

- Syv ud af ti tillidsrepræsentanter svarer, at de har oplevet øget uro i den periode, hvor undersøgelsen er blevet lavet.

- Det kan være alt fra en beruset borger, der ikke vil forlade biblioteket og truer personalet til grænseoverskridende unge, der bruger det som værested.

- Udover biblioteket i Nørre Aaby har fem biblioteker i København tilbage i sommeren 2017 måtte droppe ubemandede åbningstider på grund af hærværk, tyveri og trusler.

Kilder: Biblioteksforbundet, Slots- og Kulturstyrelsen

- I BF bakker vi op om selvbetjente biblioteker, så længe det ikke bruges som en besparelse. Det er værdifuldt, at vi lever i et land, hvor vi kan holde bibliotekerne åbne og borgerne kan bruge dem når som helst.

- Men det kan også ende med at være et meget skrabet bibliotekstilbud, hvis adgangen begrænses til mellem 13-17 nogle dage i ugen, siger Tine Segel om den ærgerlige situation.

Brugerne: - De ødelægger det for så mange mennesker

Nyheden, om at borgerne i Nørre Aaby ikke kan bruge biblioteket på samme måde som før, er ikke gået lånernes næser forbi.

Der bliver talt om hærværket og de nye åbningstider, da Ekstra Bladet besøger biblioteket fredag eftermiddag, og det er til stor gene for dem, der benytter sig af biblioteket.

Annie Hornemann-Helms, 65 år, pensionist, Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Annie Hornemann-Helms, 65 år, pensionist, Odense. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Annie Hornemann-Helms bor til dagligt i Odense, men bruger Nørre Aaby bibliotek meget, når hun er i sit sommerhus i området.

- Jeg ville have lånt en bog, men det kan jeg ikke, for vi tager hjem, inden jeg kan nå at komme ind og aflevere den.

- Jeg bruger biblioteket meget. Jeg synes, det var skønt, at man kunne gå rundt i ro og mag og låne bøger uden for den bemandede åbningstid. Så det er virkelig ærgerligt, siger hun.

Thomas Falck Rasmussen, 33 år, førtidspensionist, Nørre Aaby. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Thomas Falck Rasmussen, 33 år, førtidspensionist, Nørre Aaby. Foto: Tim Kildeborg Jensen

- Jeg synes, det er frygteligt, at unge mennesker laver sådan noget her. Det giver jo ingen mening. Det er nogle uopdragne unger. Der er masser at lave her i byen, hvis man gider at opsøge det.

- Det er et dejligt fristed, og man kan bare gå ind og sætte sig og læse og brugerne computerne. Så de ødelægger det for så mange mennesker. En god gammeldags røvfuld, skulle de have, siger Thomas Falck Rasmussen.

Annette Underbjerg, 42 år, rengøringsdame, Nørre Aaby. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Annette Underbjerg, 42 år, rengøringsdame, Nørre Aaby. Foto: Tim Kildeborg Jensen

- Jeg synes, det er en skam. Men jeg kan godt forstå, at de lukker, for jeg har selv været herinde i weekenderne, hvor man godt kunne se roderiet. Så er der smidt chips ud over det hele eller splittet en dynejakke til atomer, fortæller Annette Underbjerg,

Lasse Rasmussen, 47 år, pædagog, Nørre Aaby. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Lasse Rasmussen, 47 år, pædagog, Nørre Aaby. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Lasse Rasmussen er på vej på biblioteket for at hente bøger med sin femårige datter, Karla.

- Jeg bruger biblioteket rigtig meget, så det er super træls for os. Gerne også om aftenen, når vi har spist aftensmad. Jeg tror, vi låner 10 børnebøger om ugen, så det er skide irriterende.

- Hvis jeg finder de møgunger, så vrider jeg halsen om på dem. Ej, det gør jeg ikke, det er bare rigtig ærgerligt, lyder det fra Lasse Rasmussen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind