Raseri mod Dyrenes Beskyttelse efter aflivning af rådyr

Dyrevennernes organisation Dyrenes Beskyttelse er kommet modvind på Facebook, efter en skytte skød et rådyr

Et rådyr (Arkiv/Erik Rosenlund)
Et rådyr (Arkiv/Erik Rosenlund)

Opdatering 19. januar: Politiet har efterforsket sagen og henlægger den. Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi blev rådyret nemlig aflivet korrekt i første skud.

Vrede kommentarer og delinger strømmer mod Dyrenes Beskyttelse på deres Facebookside.

I går skrev en bruger nemlig et langt indlæg om, hvordan hun oplevede, at en skytte ifølge hende først skamskød et rådyr, og bagefter lod sin hund trække rundt med det levende dyr.

- Da skytten kommer hen til dyret, skyder han dyret, og jeg regner med, at han har skudt det i hjertet eller hovedet for at aflive det hurtigst muligt. Han råber, at jeg skal lade hunden løbe derhen, og jeg slipper den. Da jeg kommer derhen, ser jeg, at skytten har skudt underkæben af dyret, og han pudser nu højlydt råbende hunden på det, stadig levende, rådyr, skriver kvinden på Facebook.

Kvinden skriver videre, at rådyret længe kæmper for livet ved at sprælle med benene, mens hunden bider dyret. Der går noget tid, og så stikker jægeren en kniv i rådyrets bryst, hvorefter det ifølge kvinden udånder.

- Jeg er helt lammet over, hvad jeg har været vidne til, skriver hun i sit opslag.

Raseri og vrede
Det lange opslag, som blev delt tirsdag formiddag, har vakt stor vrede blandt vennerne til Dyrenes Beskyttelse. Opslaget er desuden delt over 500 gange og har fået næsten 600 kommentarer. De fleste kommentarer er meget vrede.

- Jeg trækker altså min støtte i dag, da jeg synes, at der har været alt for mange af den slags trælse historier på det sidste. Det gør mig ked af det, skriver en kvinde til opslaget.

En anden skriver:

- Sikke en forfærdelig oplevelse. Føler med dig og dyret.

Anmeldt til politiet
Flere på Facebook opfordrer kvinden bag opslaget til at anmelde episoden til politet. Længere nede i kommentarsporet skriver hun, at hun har anmeldt det.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Midt- og Vestsjællands Politi for at høre, om hændelsen er blevet indrapporteret.

- Politiet vil nu undersøge sagen med baggrund i de modtagne oplysninger fra anmelderen og sluttelig vurdere, om nogen kan gøres ansvarlig for overtrædelse af f.eks. dyreværnsloven, skriver Midt- og Vestsjællands Politi til Ekstra Bladet.

Dyrenes Beskyttelse: Døde af skud
Hos Dyrenes Beskyttelse er man kede af, at det har været en voldsom oplevelse for den pågældende kvinde. De har derfor været i kontakt med den pågældende jæger for at fastlægge, hvad der egentlig skete.

- Vi har et samarbejde med Naturstyrelsens Schweiss Register, når det gælder aflivning af påkørte rådyr. Derfor er det en jæger fra deres schweisshunde-afdeling, som tager ud til stedet, siger teamleder i Dyrenes Beskyttelse Claus Wiingaard.

Det ændrer dog ikke på, at organisationen gerne ville vide, hvad der har foregået på stedet.

- Så vidt vi kan forstå, er det foregået helt efter bogen. Rådyret dør af skuddet i hovedet, fordi det er så tæt på. Det kan simpelthen ikke overleve sådan et skud. Det er en naturlig og vigtig del af hundes træning, at den efter at dyret er dødt får lov til at gå over til dyret. Det går ikke ud over dyret, da det er dødt, siger teamleder i Dyrenes Beskyttelse Claus Wiingaard.

- Men hvorfor bliver dyret så ved med at bevæge sig, mens hunden bider?

- Det har noget at gøre med blodet i kroppen på dyret. I og med dyret er aflivet ved skud i hovedet, som i denne situation var den hurtigste måde, og ikke hjertet, kan der stadig pumpes en smule blod ud, og det er altså skyld i bevægelserne, siger Claus Wiingaard.

Det ændrer dog ikke ved, at organisationen godt kan forstå kvindens reaktion.

- Vi forstår virkelig godt, at den pågældende kvinde har følt, at det var en voldsom oplevelse. Det ville alle, som ikke er vant til det, synes. Derfor vil vi opfordre til, at schweisshunde-skytterne fremover bliver lidt bedre til at forklare, hvad der sker, når et dyr aflives. På den måde kan man forhåbentlig forklare og undgå misforståelser, siger Claus Wiingaard.

Dyrenes Beskyttelses vagtcentral får over 7.000 henvendelser om påkørte hjorte årligt.

1 af 2 Opslaget på Dyrenes Beskyttelses Facebookside
2 af 2 Et rådyr (Arkiv/Erik Rosenlund)
0 kommentarer
Vis kommentarer