Rasmus bliver bombarderet med mystiske opkald: - Træls og skræmmende

På trods af at det er weekend, har folk kimet Rasmus Fisker ned. Han er nemlig blevet udsat for det såkaldte 'spoofing' tidligt lørdag morgen

Rasmus bliver bombarderet med mystiske opkald: - Træls og skræmmende

Det er væltet ind med beskeder og opkald på Rasmus' telefon. Se hvor mange, beskeder om mistede opkald der tikkede ind på 1 minut her. Privatoptagelse

Ud af det blå er 34-årige Rasmus Fisker blevet bombarderet med opkald fra fremmede numre.

- Jeg ved ikke, hvad det er for noget, siger han om den træls situation.

Siden lørdag morgen har telefonen ringet flere gange i minuttet.

- Det startede omkring klokken 7.30 i morges, da jeg var ude for at lægge den lille i barnevognen, og da jeg så kom ind igen, kunne jeg se, at der var seks til syv ubesvarede opkald, og så prøvede jeg bare lige at ringe op til de første par stykker, fortæller han.

- De fortalte allesammen, at jeg havde ringet til dem. Men mens jeg talte med dem, så blev det bare ved med at vælte ind med opkald.

De mange opkald er formentlig et fupnummer, der kaldes spoofing. Det går ud på, at svindlere ringer op til tilfældige personer op, og når de ringer, har de ændret, hvordan telefonnummeret bliver vist. Ofte ringer svindlerne fra udlandet, men de får det til at ligne, at de ringer fra et dansk nummer for at virke mere tillidsvækkende.

Svindelnummeret bliver nogle gange brugt for at lokke personlige oplysninger ud af telefonnummerets ejer som for eksempel kreditkortoplysninger. Andre gange er formålet ganske simpelt at chikanere telefonnummerets ejer.

34-årige Rasmus Fisker er medejer af et firma og bor i Sønderjylland. Privatfoto.
34-årige Rasmus Fisker er medejer af et firma og bor i Sønderjylland. Privatfoto.

Skræmmende
Rasmus Fisker fortæller, at mens han har talt i telefon med journalisten, så har femten personer ringet til ham.

- Det synes jeg egentlig er træls og skræmmende, fordi det er jo fordi, at der er sket et eller andet med mit nummer.

Trods at det er dybt frustrerende at få så mange opkald, er der et lille lys i mørket for Rasmus Fisker, der er medejer af firmaet Langelund Maskinstation.

- Jeg er da glad for, at det sker i weekenden og ikke i hverdagen, hvor det virkelig kunne have gået ud over arbejdet. Så havde det været en katastrofe.

Kan ikke stoppe det
For at få sat en stopper for de mange opkald, har Rasmus Fisker taget kontakt til sit teleselskab, 3, men fik den besked, at han først kan få fat i dem fra mandag klokken ni.

Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, der er pressekontakt hos 3, siger, at teleselskabet ikke kan gøre andet end at spærre nummeret.

- Der er desværre ikke så meget at gøre ved den chikane, som han er udsat for. Supporten kan tilbyde at spærre hans nummer og give ham et nyt gratis, lyder det fra hende.

Ubehageligt med spoofing
Det er ikke første gang, Rikke Juul Rokkedal Therkildsen hører om folk, der bliver kimet ned som i tilfældet med Rasmus Fisker.

- Det lyder som om, han er udsat for det, som kaldes spoofing. Den som står bag chikanen har ringet til folk og brugt et system, som får det til at se ud som om, at opkaldene kommer fra kunden, forklarer hun.

- Vi oplever disse sager en gang imellem, og som regel stopper opkaldene relativt hurtigt igen. Men vi har fuld forståelse for, at det er meget ubehageligt, mens det står på. Der er desværre ikke så meget vi kan gøre ved det, siger Rikke Juul Rokkedal Therkildsen.

For ikke at blive skør af de mange opkald, har Rasmus Fisker sat sin telefon på flytilstand, så den ikke ringer, og i stedet er han for en stund gået over til at kommunikere med folk via email og Facebook.