Rasmus har malet ’Spyttemanden og Ingerpigen’: Det er sjovt at provokere danskerne

Graffitikunstner Rasmus Balstrøm står bag maleriet ’Spyttemanden og Ingerpigen’. Det er fedt at skabe debat, siger han

I forbindelse med kunst-eventet ’Mall Wall’ som fredag blev udstillet ved Nørrebro Bycenter, har særligt ét maleri så at sige stjålet billedet.

Det er malet af den 28-årige kunstner og graffitimaler Rasmus Balstrøm, og forestiller ’Spyttemanden’ –lastbilchaufføren, som gik viralt efter angiveligt at have spyttet efter flygtninge på motorvejen, og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Se også: Dansk betjents stærke budskab: ’Jeg er træt af at være det onde politi’

- Idéen opstod under en brainstorm mellem mig og nogle kammerater. Spyttemanden var jo meget aktuel, men jeg syntes, det fungerede bedst at placere ham ved siden af Inger Støjberg, for uden hendes kontante politik var han ikke opstået som fænomen, forklarer Rasmus Balstrøm.

Se også: Støjberg om skuffede flygtninge: Utaknemmelige

På maleriet er manden vendt på en måde, så det ligner, at han er ved at spytte integrationsministeren lige i hovedet. Det har kastet en del kommentarer i både negativ og positiv retning mod den provokerende kunstner. Det havde han forudset, fortæller han. Og han ville bestemt ikke have været det foruden.

- Jo mere brok, der bliver, jo sjovere er det altså. Det er sjovt at provokere danskere, fordi vi altid skilter så meget med vores ytringsfrihed. Men der er alligevel så mange tabuer, der hersker – for eksempel vold med spyt, siger Rasmus Balstrøm.

Se også: Spytte-manden meldt til politiet

Det er siden billedet blevet færdiggjort i går kommet kunstneren for øre, at Inger Støjberg er blevet gjort opmærksom på hans seneste værk. Heller ikke det tager Rasmus Balstrøm så tungt, men han vil også gerne understrege, at han tror på det bedste i integrationsministeren.

Hvad ville du sige til integrationsministeren, hvis hun bankede på din dør?

- Det vil jeg da glæde mig til, hvis hun gør, haha. Ej, men jeg ville fortælle, at vi holder rigtig meget af hende, og at hun ikke behøver at agere så stram i betrækket, som hun gør. Jeg tror, at hun er en rigtig sød person i virkeligheden. Og jeg har altså ikke tænkt mig at spytte på hende.

Se også: 'Det er ikke god stil at spytte på folk'

Rasmus Balstrøm fortæller, at hans sædvanlige kunst plejer at være en del mere tilforladelig end ’Spyttemanden og Ingerpigen’, som han selv har døbt værket på sin Facebook-side. Men før i tiden malede han også ’frække tegninger’, og det er han for nylig begyndt at kombinere med sin kunst.

- For mig handler det om, at det er fedt, at der kommer en debat. Tænk engang, at der har siddet nogle ældre, skaldede mænd i Jylland og hamret i tastaturet over noget, jeg har malet. Det synes jeg er fascinerende, siger Rasmus Balstrøm.

97 kommentarer
Vis kommentarer