Red dig selv fra juletrafikken: Sådan bør du køre

Vejdirektoratet har givet deres bud på, hvordan man undgår de berygtede julekøer - se videoen, og spar potentielt tid

Vejdirektoratet gør dig klogere på juletrafikken. Producer: Martin Lorentsen

Børn der skriger, en mave, der rumler, og udsigten til flere timers kedsomhed.

Det er for mange virkeligheden, når der skal transporteres familie og gaver rundt i juletiden. Men heldigvis har Vejdirektoratet forbarmet sig over de tidspressede danskere og er kommet med flere gode råd, til hvordan man undgår juletrafikken.

Men eftersom julen ligger en mandag, har man hele weekenden til at komme rundt. Det forventer Jimi Nyrup vil lette trafikken i år.

- Vi forventer faktisk, at trafikken vil være meget godt fordelt, i og med man har en hel masse dage at rejse til og fra på, siger han.

Vælger man at køre om fredagen, skal man være ekstra opmærksom på, hvornår man begiver sig ud på landevejen. Der kan nemlig være meget tid at hente.

- Der er spidsbelastning fra kl. 14 til 18. Hvis man kører af sted der, skal man også køre med dem, der er på vej hjem fra arbejde, siger Jimi Nyrup.

Det er derfor værd at tænke sig om en ekstra gang, før man sætter sig bag rettet.

Se også: Op mod årets største rejsedag: Nu ulmer konflikten igen i DSB

Travlt på skinnerne
Også DSB forventer, at juletrafikken spreder sig ud over flere dage.

- Helt overordnet forventer vi faktisk, at det kommer til at foregå stille og roligt. I modsætning til tidligere år, hvor der typisk er én til to rejsedage før jul, er der i år tre, siger informationschef i DSB Tony Bispeskov.

Trods spredningen viser billetreservationerne indtil videre, at 22. december bliver den travleste dag på skinnerne.

Både Vejdirektoratet og DSB forventer, at der vil være flest rejsende fra Sjælland mod Fyn og Jylland, og de anbefaler, at man løbende orienterer sig på apps såsom Trafikinfo og Rejseplanen.

Lufthavnens travleste dag
I Københavns Lufthavn behøver man ikke gætte sig frem til, hvornår juletrafikken bliver mest intens.

Her er langt størstedelen af flybilletterne bestilt, og det viser, at fredag bliver den travleste dag inden jul med knap 88.000 rejsende.

Men der kommer til at være god plads i lufthavnen, fordi antallet af flypassagerer i julen generelt er mindre sammenlignet med årets øvrige uger. Det fortæller pressechef i Københavns Lufthavn Kasper Hyllested.

- Julen er ikke en af de årstider, hvor særligt mange danskere tager ud at rejse, så der er god plads i terminalerne, siger han.

Når julen engang er ovre, og turen går hjem fra indenlandsk og udenlandsk ferie-eksil, forventes 26. december at blive den mest travle dag for både bilister og rejsende med fly og tog.

Du kan se oversigten for hele juleferien i videoen øverst i artiklen.

24 kommentarer
Vis kommentarer