Annonce:
Annonce:

Redaktør: Noma og Geraniums sejr får betydning for madscenen

Mange danske restauranter vil få gavn af, at Noma og Geranium er kåret som verdens bedste, siger redaktør

René Redzepi (knælende i midten, red.) og hans holds evne til at forny sig er et af svarene på restaurantens succes, mener redaktør for Den Danske Spiseguide. Restauranten blev tirsdag kåret som verdens bedste. Foto: Jonas Roosens/Ritzau Scanpix
René Redzepi (knælende i midten, red.) og hans holds evne til at forny sig er et af svarene på restaurantens succes, mener redaktør for Den Danske Spiseguide. Restauranten blev tirsdag kåret som verdens bedste. Foto: Jonas Roosens/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Restauranterne Noma og Geraniums kåring som henholdsvis nummer et og to ved World's 50 Best Restaurants er historisk for den danske madscene.

Det mener Bent Christensen, redaktør for Den Danske Spiseguide.

- Jeg kan ikke sætte ord på, hvor meget det betyder. Den situation, at vi både har nummer et og nummer to i år, er jo en situation, man næsten ikke kan tillade sig at drømme om, siger han.

Han mener, at de to restauranters succes også får betydning for andre toprestauranter i landet.

- De mennesker der går højt op i mad, vil flokkes hertil fra nær og fjern.

- Det har den effekt, at når de kommer til København og har rejst den halve verden rundt, så tager de jo ikke hjem igen på andendagen. Så vil de prøve resten af de rigtig gode restauranter i Danmark, siger han.

I 2019, hvor prisuddelingen senest blev afholdt, blev Noma nummer to, mens Geranium blev nummer fem.

Annonce:

Derfor er Bent Christensen ikke meget overrasket over de to restauranters placering, men betegner det stadig som et drømmescenarie.

- Det er helt eventyrligt, og det er lige før, at man skal knibe sig selv i armen for at tro, at det virkelig er rigtigt, at vi er så begunstigede i Danmark, siger han.

Nomas succes skyldes ifølge redaktøren kreativitet og en evne til at forny sig.

- Noma kan se på råvarer på en helt anden måde end andre har gjort det. De bruger råvarer, som andre måske slet ikke tror, kan være en råvare, der kan transformeres til noget spiseligt, der giver glæde og vellyst.

- Det er ikke samme effekt, man får første gang man kommer, som man får anden gang. Det er utrolig vigtigt, siger han.

Han fremhæver, at Geranium og Noma er to vidt forskellige restauranter, der dog har kreativiteten til fælles.

- Geranium har formået at lave en mere traditionel restaurant end Noma.

Annonce:

- Man ser nogle råvarer, der transformerer sig på en tallerken på en måde, så man føler, at man spiser lidt af kokken, siger Bent Christensen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Til Michelin-uddelingen fik Noma sin tredje stjerne.

I sidste måned modtog Nomas køkkenchef, René Redzepi, Michelins mentorpris

FAKTA: Danmark har verdens to bedste restauranter

I oktober blev den danske restaurant Noma kåret til verdens bedste restaurant ved prisuddelingen 'World's 50 Best Restaurants' i den belgiske by Antwerpen.

Restauranten Geranium, som også er dansk, kom desuden på andenpladsen.

Noma har tidligere vundet kåringen fire gange.

Læs mere om Noma her:

* Restaurant Noma åbnede i 2003 på Christianshavn i København.

* Navnet Noma er en sammentrækning af ordene 'nordisk' og 'mad'.

* René Redzepi er køkkenchef på Noma.

* I 2005 fik restauranten sin første michelinstjerne. Noma har siden fået tildelt tre michelinstjerner.

* Restauranten er tidligere blevet kåret som verdens bedste i 2010, 2011, 2012 og 2014.

* Noma har igennem årene åbnet flere såkaldte pop-up-restauranter rundt omkring i verden i korte perioder. Det er sket i London, Tokyo, Sydney og Tulum i Mexico.

Læs mere om Geranium her:

* Restaurant Geranium åbnede i 2007, men måtte lukke igen i 2009. Den genopstod i 2010 i Parken i København.

* Køkkenchefen er Rasmus Kofoed. Han vandt i 2011 det uofficielle verdensmesterskab for kokke Bocuse d'Or.

* Geranium fik i 2016 som den første danske restaurant nogensinde tre stjerner i Michelinguiden.

Kilder: World's 50 Best Restaurants, Noma, New York Times og Ritzau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: