Redaktør på flugt: Sådan støtter du Tyrkiets frihedskamp

Rørende appel: Can Dündar, redaktør i eksil, fortæller, hvordan vi i Danmark kan støtte de fængslede demokratiforkæmpere i Tyrkiet

Can Dündar taler direkte til os danskere. Video: Carsten Bundgaard

Recep Erdogan smider alle, der ikke marcherer i takt, i fængsel.

Det har redaktør Can Dündar erfaret, efter han afslørede, hvordan Erdogans sikkerhedsstyrker i det skjulte forsynede militante grupper - som IS og al-Qaeda - i Syren med våben. Efter tre måneder bag lås og slå og med en dom på næsten seks års fængsel hængende over hovedet, lever han i eksil i Tyskland.

I videoen over artiklen kan du se Can Dündars rørende miniguide til, hvad vi danskere hver især kan gøre for at hjælpe de fængslede systemkritikere. Og andre demokratiske kræfter i landet.

SE DANSK OVERSÆTTELSE HERUNDER

Can Dündar besøger i disse dage Danmark. Hos Ekstra Bladet kan du læse hele hans rystende historie om et Tyrkiet, som glider længere og længere væk fra demokratiet. Landet er reelt i dag en politistat, forklarer Dündar. Han fortæller også om den dag, han blev beskudt på klods hold af en gerningsmand, som i dag er sat på fri fod af regimet.

Godt jeg ikke er journalist i Tyrkiet

Can Dündar, 29. april 2017, Nyborg:

- Jeg kommer fra det største fængsel i verden for journalister. Over 150 journalister sidder i fængsel i Tyrkiet.

- Vi har brug for jeres støtte og solidaritet. Resultatet af Folkeafstemningen viser, at mindst halvdelen af den tyrkiske befolkning er imod ham (Erdogan, red.).

- Derfor bør hele verden tage sig af de mennesker. De er under hårdt pres fra den tyrkiske regering og kæmper stadig for demokrati, menneskerettigheder og pressefrihed.

- Du kan sende breve til de fængslede. Du kan støtte deres sager, når de kommer for retten. Og du kan skrive til journalister, forfattere og akademiker, så de ved, hvad der sker i Tyrkiet. Og I kan sende parlamentarikere, fagforeningsfolk, journalister på besøg i Tyrkiet.

- Vi har naturligvis også brug for dig som turist, men du skal være meget, meget mere end en turist. Kom til Tyrkiet og ta' hånd om det tyrkiske folk.

- Det handler ikke kun om Tyrkiets fremtid. Det handler også om fremtidens Europa.

Tyrkiet forbyder datingshows

Erdogan-modstandere i Danmark bliver overvåget

DF om overvågning: Smid tyrkisk rådgiver ud

Özlem Cekic: Overvågning af dansktyrkere truer sikkerhed