Reddet af en dato: Så billigt slipper Facebook fra dataskandale

Har fået en bøde, som det sociale netværk kan tjene hjem på få minutter

Indtil videre kan Mark Zuckerberg glæde sig over, at bøden for Facebooks hidtil værste dataskandale er så lille. Den kunne nemlig have været mange gange større, hvis skandalen var sket i dag. Foto: Andrew Harnik/AP
Indtil videre kan Mark Zuckerberg glæde sig over, at bøden for Facebooks hidtil værste dataskandale er så lille. Den kunne nemlig have været mange gange større, hvis skandalen var sket i dag. Foto: Andrew Harnik/AP
Følg Samfund

Det er en dato, der nu redder Facebook fra at få en bøde på milliarder af kroner for sin andel i skandalen om datamisbruget hos Cambridge Analytica.

Hvis skandalen var sket i dag, ville det nemlig være de nye og meget skrappe regler om databeskyttelse, der havde ramt firmaet. Og det ville blive dyrt.

Risikerede gigantbøde
I stedet må de britiske myndigheder, der netop har sendt en bøde på blot 4,2 millioner kroner til Facebook, nøjes med at give den højest mulige straf, som findes i lovgivningen i dag. Og grænsen er netop 4,2 millioner, som firmaet tjener hjem på få minutter:

- Det er en meget alvorlig overtrædelse, som under de nye regler ville have givet en markant højere bøde, siger den britiske informations kommissær Elizabeth Denham til BBC Radio 4.

Ifølge de nye regler kunne bøden således være endt på op til fire procent af firmaets globale omsætning, som i Facebooks tilfælde svarer til næsten 12 milliarder kroner.

Facebook under nyt pres: Efterforskes af FBI

Uærlig opførsel
Myndighederne i Storbritannien udsteder bøden til Facebook for to ulovligheder.

Dels har firmaet undladt at beskytte brugernes private data tilstrækkeligt, dels har firmaet ikke været ærlige og åbne nok om, hvordan brugernes data kan høstes af andre:

- Bøder og retsforfølgelse skal straffe lovovertrædere, men mit reelle mål er ændre og genopbygge tilliden i vores politiske system, siger Elizabeth Denham om sagen.

Får sag på halsen: Techgiganter manipulerer dig til at sige ja

Sagsøges over hele verden
Facebook skal dog ikke føle sig sikker på, at den britiske bøde bliver den sidste. Både i Storbritannien, USA og senest Australien er der nemlig anlagt civile sager på vegne af millioner af brugere.

Vindes disse sager, kan erstatningen til de berørte løbe op i millioner og måske milliarder af kroner.

I Danmark er der fortsat ikke anlagt retssager eller taget skridt mod Facebook fra de danske myndigheders side.

Fejl i Facebook rammer millioner: Private opslag blev offentlige

Her kan du blive klogere på Facebook-sagen

* Som led i et videnskabeligt studie brugte den britiske psykolog og dataforsker Aleksandr Kogan i 2014 Facebook til at indsamle data om folks personlighedstyper.

* Kogan er tilknyttet universitetet i Cambridge. Men appen "thisisyourdigitallife" blev udviklet af hans egen virksomhed Global Science Research.

* 270.000 Facebook-brugere - fortrinsvis i USA - brugte appen og deltog i quizzen. Deltagerne modtog en betaling på nogle få dollar for at medvirke.

* Sådan som Facebooks databeskyttelse fungerede dengang, blev der ikke kun samlet data fra de deltagende Facebook-brugeres profil, men også fra deres Facebook-venner. Det skete uden vennernes viden.

* Det er sket via analysefirmaet Cambridge Analytica. Firmaet havde kontorer og arbejdede i USA, men var ejet af en britisk virksomhed.

* Ifølge Facebook blev der indsamlet data fra 87 millioner Facebook-brugere.

* Cambridge Analytica, som ikke havde nogen formel forbindelse til Cambridge University, købte oplysningerne. Det siger Christopher Wylie, som er tidligere ansat, og som fik sagen til at rulle.

* Oplysningerne blev ifølge Wylie brugt til at lave en psykologisk profil på de pågældende Facebook-brugere. De fik siden tilsendt målrettet materiale om Donald Trump under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

* Cambridge Analytica arbejdede for Trump-kampagnen. Firmaet benægter, at materialet fra Facebook blev brugt i den forbindelse.

* Facebooks regler tillader ikke, at tredjepart anvender data til kommercielle formål.

* Facebook har sagt, at quizzen blev fjernet, da man fandt ud af, at der var sket brud på reglerne. Facebook bad også om en garanti for, at oplysningerne var blevet slettet.

* Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, har erkendt, at selskabet har begået fejl.

* Syv danskere har ifølge Facebook selv downloadet Kogans app.

* 41.820 danske Facebook-brugere kan grundet deres Facebook-venskab med folk, der har downloadet appen, potentielt have fået deres data misbrugt af Cambridge Analytica.

* Cambridge Analytica indgav i midten af maj i år konkursbegæring og er nu lukket.

* I søgsmålet fra Statsadvokaten hævdes det, at Facebook har vildledt brugere om datasikkerhed, og at firmaet ikke i tilstrækkelig grad har overvåget tredjepartsapplikationer.

* Det er ifølge Reuters første gang, at amerikanske myndigheder forsøger at få straffet Facebook for Cambridge Analyticas brug af platformen.

Kilder: BBC, The Guardian, Facebook, dpa, CNN og Sky News.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.