Redningsaktionen bliver en kæmpe udfordring

Tolv fodbolddrenge og deres træner blev mandag fundet i en thailandsk grotte, efter at have være forsvundet i 9 dage. Det vides endnu ikke, hvornår de kan komme ud

Efter 9 dages søgen lykkedes det britiske dykkere at finde frem til de tolv fodboldrengene og deres træner, som forsvandt i en grotte under en monsun 23. juli. Foto: Foto: Sakchai Lalit/Ritzau Scanpix
Efter 9 dages søgen lykkedes det britiske dykkere at finde frem til de tolv fodboldrengene og deres træner, som forsvandt i en grotte under en monsun 23. juli. Foto: Foto: Sakchai Lalit/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Fanget af voldsomt regnvejr og omringet af vand, sidder 12 fodbolddrenge og deres træner og venter på, at redningsfolk får lagt en plan for, hvordan de skal få dem ud.

Uden for står deres forældre og familier og beder til, at de får deres kære at se igen.

Gruppen, der har været savnet siden 23 juni, blev mandag fundet i live på en lille klippesats inde i Tham Luang-grotten, som myndighederne formode, de var fanget i.

Her finder dykkerne de savnede drenge.

Svære at finde
Men da redningsfolkene nåede frem til kammeret med tilnavnet 'Pattaya Beach' gik det op for dem, at også det kammer var oversvømmet. Derfor var de nødt til at søge dybere ind i grotten.

Smalle passager gjorde det dog tæt på umuligt at komme videre.

Redningsdykkerne skulle både svømme op og ned gennem en meget smal passage i grotten. På grund af den trange plads havde de svært ved at få deres dykkerudstyr igennem, og derfor blev de flere gange nødt til at trække sig tilbage.

Men ved hjælp af reb og ilt-stationer formåede redningsfolkene at komme længere ind i grotten og 3-400 meter fra Pattaya Beach fandt de de forsvundne drenge og deres træner.

På nedenstående kort kan du se, hvor drengene blev fundet, ligesom de udfordringer redderne har måtte kæmpe sig igennem for at nå frem til dem. På grafikken kigger man 'ind' i grotten fra siden.

Stor glæde
Drengene blev fundet omkring to kilometer inde i grotten og et sted mellem 800 meter og en kilometer under jorden, oplyser det britiske grotteredningsvæsen, British Cave Rescue Council.

Glæden var ikke til at tage fejl af blandt både redningsfolk og drengenes familier, da nyheden om fundet nåede ud af grotten. Men trods den gode nyhed, så er der ingen, der ved, hvornår drengene bliver genforenet med deres familier.

Chiang Rai-regionen i det nordlige Thailand, hvor grotten ligger, er ofte ramt af oversvømmelser frem til September eller Oktober. Derfor er det nødvendigt at lære børnene at dykke, hvis de skal undgå at være indespærret i flere måneder.

Det var glade pårørende, der fik overbragt billeder af deres kære, som meldes at have det godt under omstændighederne. Foto: Lillian Suwanrumpha/Ritzau Scanpix
Det var glade pårørende, der fik overbragt billeder af deres kære, som meldes at have det godt under omstændighederne. Foto: Lillian Suwanrumpha/Ritzau Scanpix

Det er dog ikke så lige til, da det kan være særdeles farligt for uerfarne dykkere at navigere gennem en grotte fyldt med mudret vand, hvor sigtbarheden er lig nul.

Dykning anses for at være den mindst foretrukne metode at få børnene ud på, og eksperter er bekymrede over, at sende de uerfarne dykkere gennem den smalle passage - især hvis de ikke kan svømme.

Frømanden: Undgå panik

Dykkermester hos Frømandskorpset, PJ (Af sikkerhedsmæssige årsager bruger han sit kaldenavn), forudser en svær opgave for de dykkere, som skal få drengene ud af den grotte, som de har været indespærret i på 10. døgn.

- Det er et svært at dykke i grotter, når man ikke kan se noget. Når de skal ud, er der mulighed for, at børnene kan blive ramt af panik og plaske rundt med arme og ben. Det kan blive en kæmpe udfordring, siger han til Ekstra Bladet.

Det thailandske militær, som leder redningsaktionen, oplyser, at drengene skal undervises i at dykke, før de kan hjælpes ud. I forvejen menes det ikke, at drengene er i stand til at svømme, hvilket komplicerer redningsarbejdet yderligere.

PJ, der er ansvarlig for dykkeruddannelse ved Frømandskorpset, fortæller, at der er flere forskellige måder for dykkerne at redde drengene ud på.

- De får formentlig en helmaske på, som bliver spændt fast henover hovedet. Så har de et konstant flow af luft, så man egentlig bare trækker vejret normalt.

Det er denne type maske, som drengene skal have på, når de skal reddes ud af grotten. Foto: Pongmanat Tasiri/Ritzau Scanpix
Det er denne type maske, som drengene skal have på, når de skal reddes ud af grotten. Foto: Pongmanat Tasiri/Ritzau Scanpix

- Man har også dragter uden arme og ben, som man kan putte folk i. Så er man fri for, at de basker rundt med arme og ben, hvis de ikke bryder sig om det. Det er sikkert ikke rart, men det er en lidt mere sikker måde, for dykkerne, der redder dem ud.

En ting er drengenes evne til at svømme og dykke, men der er også andre faktorer, der kan spille ind. Der kan være rigtig køligt inde i en grotte, som ligger dybt inde i et bjerg.

- Alt efter hvor langt de skal svømme, kommer de til at fryse. Begynder man at hyperventilere, fordi man fryser, eller fordi man bliver angst, så kommer panikken lige efter, og så er det ikke rart at have med folk at gøre længere.

Psykologen: Kroppens alarmsystem går i gang

Det er nok de færreste, som nyder at være spærret inde i et rum, hvor man ikke selv er herre over, hvornår man kommer ud.

Hjertebanken, vejrtrækningsbesvær, lungetørhed, sveden, kvalme, uro og svimmelhed er bare nogle af de reaktioner, der kan opstå hos folk, der er fanget et sted uden at vide, hvornår de bliver reddet, oplyser klinisk psykolog hos Psykologerne Johansen og Kristoffersen Eivind Harbeck Johansen.

Reaktionerne tjener dog et formål.

- Hensigten er, at det skal gøre os i stand til at overleve. Vores krop går i gang med at gøre sig klar til at bekæmpe farer eller komme væk hurtigst muligt.

Da drengene blev fundet af britiske redningsdykkere virkede de umiddelbart afklaret omkring situationen, omend de var sultne. Den reaktion overrasker ikke Eivind Harbeck Johansen.

- Den panik, der måtte sprede sig i kroppen, vil aftage over tid. Du kan ikke være i fuld panik længere tid en 15 til 30 minutter.

Flot ser det ud, men det er nok de færreste, der ville nyde at bruge mere end et par timer i en grotte. Foto: Sakchai Lalit/AP
Flot ser det ud, men det er nok de færreste, der ville nyde at bruge mere end et par timer i en grotte. Foto: Sakchai Lalit/AP
 

- Man kan føle et rimeligt højt niveau af fysisk ubehag, men man kan ikke dø af det, selvom det måske føles sådan.

Det er dog langt fra ensbetydende med, at der ikke kan komme en reaktion, når de en gang er reddet og dagligdagen begynder igen.

Selvom det kan lyde klaustrofobisk at være lukket inde i en grotte uden at kunne bevæge sig rundt, så er det ikke den fobi, som Eivind Harbeck Johansen er mest bekymret for, at drengene udvikler.

- Potentielt kan de udvikle post traumatisk stress afhængig af, hvor længe man er fanget. Der er en risiko for, at omkring 30 procent af drengene skal kæmpe med det efterfølgende.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind