Regering og houthier forhandler om fred i Yemen

Efter flere dages forsinkelse er de FN-støttede fredsforhandlinger for Yemen indledt

Yemens regering og oprørerne i houthi-bevægelsen gik torsdag aften i gang med de forsinkede fredsforhandlinger, der skal sætte en stopper for krigen i landet.

Forhandlinger skulle være gået i gang mandag, men houthi-bevægelsen blev væk i protest mod regeringen, som oprørerne beskylder for at have overtrådt den våbenhvileaftale, der blev indgået 10. april.

Regeringens repræsentanter har ventet i tre dage i Kuwait City, hvor forhandlingerne foregår.

En diplomatkilde siger til det tyske nyhedsbureau dpa, at parterne ventes at tale om flere sikkerhedstiltag, herunder militær tilbagetrækning og aflevering af våben til staten. De skal også drøfte, hvordan man kan få de offentlige institutioner til at fungere igen og genoptage den politiske dialog.

FN's særlige udsending til Yemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, sagde ved indledningen af forhandlingerne, at det kræver indrømmelser fra alle parter, hvis krisen i Yemen skal løses.

Saudi-Arabien står i spidsen for en koalition, der også består af flere sunnimuslimske allierede, som siden marts 2015 har angrebet de overvejende shiamuslimske oprørere fra luften.

FN og en række hjælpeorganisationer har advaret om, at konflikten truer med at udløse en regulær humanitær katastrofe i Yemen, som også inden krigen var et af de fattigste lande i verden.

Krigen har kostet mindst 6200 mennesker livet og sendt omkring 2,8 millioner på flugt fra deres hjem.

1 kommentar
Vis kommentarer